Днес Кипър отбелязва 41години от турското нашествие през 1974 година

 Кипър отбелязва днес  41-та годишнина от  турското нашествие през 1974 година

Ще се отдаде почит на всички убити по време на инвазията, довела до окупацията на северната част на острова. В контролираните от правителството територии ще се проведат възпоменателни церемонии. Ще присъстват президентът на републиката Никос Анастасиадис, председателят на кипърския парламент, министри и други обществени личности.

Политическите и религиозните лидери помнят и осъждат продължаващата незаконна окупация на северната част на Кипър.

В 5.30ч зазвучаха сирени. Това е часът, в който турските войски са стъпили на острова. Събитията, посветени на годишнината от инвазията ще продължат тази вечер.
Панихидата за убитите офицери и войници ще се състои при археологическия комплекс Македонитиса в Никозия, в присъствието на президента. Официално църковната панихида ще се проведе по-късно в църквата Фанеромени в Никозия, в присъствието на Никос Анастасиадис и цялото политическото ръководство.

Политическото ръководство осъждаттурското нашествиеипродължаващатаокупацияи ще продължи да работи за постигането на трайно и справедливо решение на националния проблем.

След нахлуването на Турските войски на 20 юли 1974 г.окупираните части са близо 37% от суверенната територия на Кипър. Анкара продължава да поддържа 40 000 военнослужещи в северните райони на Кипър.

Последиците от незаконното нахлуване и агресия на Турция са били опустошителни и все още се усещат от кипърския народ: грубо нарушение на правата на човека, стотици хора все още са в списъците на безследно изчезналите, кипърските гръцки бежанци са в непрестанно очакване на решението, което да им позволи да се върнат по домовете си и девет вековното културно наследство на острова е безвъзвратно опустошено и ограбено.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*