Днес започва ХII-та световна среща на българските медии в Прага

Дванадесетата световна среща на българските медии ще се състои от 17 до 21 май в чешката столица Прага. Темата тази година е “Медиите и гражданските каузи”. Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света организират поредното издание на форума, събиращ ежегодно журналисти от България и света.

След три есенни издания събитието се връща отново в традиционното си време – през пролетта, в навечерието на 24 май. Тази година изборът на БТА е Чехия, където имаме официално признато българско малцинство, силни медии и културен институт.

Специален гост на форума ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова, която с колегата си от Прага – Адриана Кърначова, ще открият световната среща. Сред участниците ще бъде и един от най-добрите чешки журналисти от български произход Веселин Вачков.

Дневният ред на срещата ще включва дискусии по проблемите на българските медии зад граница, както и културна и бизнес тематика от национално значение. Предвиден е специален тематичен панел за обсъждане на тенденциите в развитието на регионите у нас. Акцент в програмата на форума ще бъдат българо-чешките отношения и сътрудничеството между двете държави. По традиция участниците ще обсъждат ролята на задграничните медии в живота на общностите ни в чужбина, начините им за финансиране и взаимоотношенията им с институциите, както и актуалните професионални теми за качеството и достоверността на новините.

В събитието традиционно участват над 150 български журналисти от страната и света: около 40 представители на вестници, списания, новинарски и информационни сайтове, радиа и телевизии от над 20 държави, както и колеги от национални медии.

Наши представители от Кипър за първи път няма да присъстват, независимо от отправената ни покана от БТА, поради спирането на „Българският Вестник” дни преди световната среща. През изминалите години в световните срещи участваха Тодор Здравков, Ева Иванова, Георги Донков и Живка Милова, работили за „Българският Вестник” в Кипър.

Световните срещи на българските медии са професионален форум, чиято цел е комуникация, изграждане на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят. Освен събитие за гилдията медийната среща е и национална кауза, тъй като осигурява автономно пространство за общуване на медиите на българите извън България – като посредници към нашите общности в чужбина – с представители на държавните институции.

По традиция Световните срещи на българските медии събират собственици, главни редактори, генерални и изпълнителни директори и журналисти от най-значимите български медии у нас и по света. В тях участват също държавници, политици, дипломати, представители на бизнеса, интелектуалци, медийни експерти, значими обществени фигури. Единадесетте срещи от 2005 г. /София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна и Бургас, Виена, Амстердам, Букурещ, Пловдив и Велико Търново, Босилеград и Цариброд, Атина/ се превърнаха в национални събития със значим обществен ефект и публичност в България и извън нея.

Екипът на BG Фактор Cy пожелава успех на Дванадесетата среща на българските медии по света.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*