Днес е Сретение Господне – празникът на мъжките майки!

0000096006-middleЕкипът на Списание BGФактор честити Имен ден на всички с името Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Средка, Средко и Сретен.

Бъдете здрави, успешни и добри!

Честит празник и на всички мъжки майки! Поздравете и прегърнете мъжките си рожби! Те ще продължат вашия род и народа български!

На 2 февруари православната църква чества Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка и един от дванадесетте велики през годината.

На днешния ден, според народните вярвания се празнува Петльовден, а заради разликата в Грегорианския и Юлианския календар – някъде и на 20 януари по нов стил.

Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

С този празник се отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила. На него народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира.

bulcheese

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*