Днес е Свети Врач, ден на билкари и лечители

Свети Врач е народен и църковен празник, честван на 1 юли и посветен на светите братя безсребреници Кузма и Дамян, ден на билкарите и лечителите.

ikonaМного чудни изцеления преписват преданията на двамата братя лечители. Много предания разказват за тяхната безкористност и вярност към клетвата – да лекуват единствено с името Божие и в името на живота, без да взимат и грош за това.

Веднъж излекували една богата и пребогати жена – Паладия – от тежка и неизлечима болест. Дълго им се молила тя да ги възнагради, какви ли не скъпи дарове им предлагала. Накрая по-малкия Дамян склонил да вземе 3 яйца – като знак и символ на Светата троица. Разсърдил се Кузма, отрекъл се от него пред всички – в един гроб с брат му да не госвети Врач полагат. Станало така, че Кузма умрял пръв, а когато и Дамян го последвал, хората все пак решили, че е тежка тази клетва за двамата братя, които цял живот заедно церели, заедно радост и живот давали. Положили ги в един гроб. Гробът им е в Сирия и досега се почита.

Българинът нарича летния празник на двамата братя Свети Врач. На него празнуват всички врачки, баячки, народни лечители и билкари. Ако на 1 юли някой види рано призори странни жени да редят и да подреждат треви на купчинка, познава ги веднага – разпределят билките, събрани на Еньовден, подреждат ги за различни болести, оставят ги за годината, която идва.

Честит Имен ден на Дамян, Дамянка, Козма, Даме, Дамо, Дамчо, Дамянко, Дама, Дамица, Дамяна, Кузма, Кузман, Кузмен, Кузмин, Кузмо, Кузо.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*