Днес е Петровден  

 

петровденНа този ден църквата чества паметта на двамата Христови апостоли – Петър и Павел – ревностни разпространители на християнството, изтърпели много страдания и гонения и са наречени “първовърховни престолници и вселенски учители”. Петър, беден рибар от гр. Витсаида край Генисаретското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи. Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение. През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпнати на кръст от император Нерон в Рим.

На места в България празниците са поделени в два поредни дни – на 29 юни Петровден и на 30 юни – Павльовден. Първата дата е избрана, защото на 29 юни апостолите били заловени и скоро след това разпнати.

На Петровден се принася жертвено животно в чест на светеца – обикновено се коли „петровско пиле”. Жертвоприношението на петел е една от езическите традиции, които са останали преплетени с християнството. Още от древните митологии птицата е знак на висшето и небесното, а петелът конкретно символизира слънцето, времето и възкресението. Вярва се, че жертвоприношението е като запалването на огъня и е свързано с омилостивяването на силите, които изгарят природата. В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.

Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки – петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.

Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.

Днес празнуват Павел (означава малък), Павлин, Павлина, Павлета, Пейо, Пенка, Преслава, Пенчо, Петрана, Петранка, Петър (означава – камък, скала), Петьо, Пепа, Петя, Пецо, Апостол (означава – пратеник), Камен, Кремена. Да е честит денят и празникът им!

Петровска трапеза

Петровско пиле 

Продукти:        петровско пиле2

1 бр. голямо пиле

20 скилидки чесън

250 мл бяло вино

1 с.л. розмарин

1 връзка зелен лук

1 глава лук

сол, черен пипер

2 с.л. заквасена сметана

Приготвяне: Измитото и подсушено пиле се натрива със сол и смления черен пипер отвътре, а отвън с розмарин. Обелените скилидки чесън се нарязват на половина, 10 от скилидките се поставят между кожата на пилето. Останалите скилидки заедно със зеления лук и лука се поставят на дъното на тавичката, а отгоре се поставя пилето. Сипва се половината от бялото вино. Пече се половин час. След това се прибавя и останалото вино, пече се до готовност. Образувалия се сок от пилето се кипва и се добавя сметаната и черния пипер. С този сос се полива пилето преди да се сервира.

Задушено петровско пиле

Продукти:            pile petrovden
1 домашно пиле заедно с дреболиите
1ч.ч. ориз
3 стръка пресен зелен лук
1ч.л. сол
щипка индийско орехче
3- 4ч.ч. вода
150мл сухо бяло вино
200 мл олио

Приготвяне: Пилето се измива добре, отвътре и отвън, след което се слага в дълбока тенджера. Долива се 700мл вода и се слага за варене. Като кипне се маха кървавата пяна. След около 30 минути се оттегля от загретия котлон. Пилето се изважда в чиния, а бульона допълнително се прецежда през цедка или марля. Лукът се измива, обелва и нарязва на ситно заедно със зелената част. Оризът се измива, за да падне част от нишестето. Взема се тиган. Пилешките дреболии се измиват, нарязват се на дребно и се слагат в тигана. Изсипва се вътре оризът, нарязаният лук. Добавя се 1ч.л. сол, щипка индийско орехче, 100мл олио. Запържва се за пет минути, след което се добавят 2ч.ч. вода и се оставя за 15 минути да се задуши под капак, след което оттегля настрани. Пилето се пълни със задушения ориз и се зашива. Взема се тавичка за печене. Пилето се слага да легне на гръбнак. Отгоре се полива със 100мл олио, 150мл бяло сухо вино и 2- 3 ч.чаши от прецедения пилешки бульон. Поръсва се сол и червен пипер. Пече се на 200 градуса 40- 50 минути. От време на време е добре да полива пилето със соса който се образувал при печене. Сервира се порция месо, като се слага от задушения ориз и за гарнитура шопска салата.

Петровска пита

Продукти: петровска пита

1 кг брашно
1 жълтък за намазване
1 ч. л. сол
1 ч. л. гроздова ракия
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. захар
3 с. л. олио
300-400 мл вода
1/2 ч. ч. прясно мляко
1/2 пакетче краве масло (70 г)
1 кубче мая
2 яйца
сусам за поръсване

Приготвяне: Маята се разтваря в топлото прясно мляко. Брашното се пресява, в средата му се оформя “кладенче” и в него последователно се добавят продуктите за тестото. Омесва се и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Втасалото тесто се разделя на две топки. Всяка се разточва на кръг и се нарязва на триъгълници. Намазват се с масло, отгоре се настъргва по малко сирене и се навиват на рулца.

Рулцата се подреждат в тава и втасват 1 час, за да удвоят обема си. След това се намазват с жълтък и се поръсват със сусам. Питата се слага в студена фурна, която се включва на 180 градуса и питата се пече 1 час. Готовата питка се напръсква с вода и се покрива с кухненска кърпа.

Петровски круши потопени в шоколад 

1кг малки петровски круши, ако е възможно с добре запазени дръжки петровски круши

200 гр натурален шоколад –с 50% съдържание на какао

Крушите се измиват и подсушават добре. С остър нож, се подравняват от долната страна, за да могат да стоят изправени.

Шоколада се разтопява внимателно на водна баня:

Включете котлона на 2. Напълнете до половината една тенджерка с вода и я сложете върху котлона. В нея сложете друг дълбок съд с начупения шоколад. Внимателно разбърквайте, от време на време, докато шоколада се разтопи напълно. Лъжицата, с която бъркате, трябва да е суха и да внимавате да не попадне вода в шоколадовата смес. Също така, много е важно, да не позволявате на водата да заври, ако трябва намалете още котлона.

Застелете широка плитка чиния с хартия за печене.

Топвайте крушите една по една в разтопения шоколад и внимателно подреждайте върху хартията.

Готовите круши приберете в хладилника. След като шоколада се втвърди напълно, приберете в плътно затваряща се кутия. Така прибраните круши могат да издържат до една седмица в хладилника.

Пасти Парфе

За блата парфе

Яйца – 8 бр.

Захар – 150 г

Брашно – 150 г

Масло – 10 г

Сироп – 300 мл плодов

Ром – 10 мл

Шоколад – 50 г

Какао – 1 с.л.

сладко от череши – 150 г

За крема

Сметана – 150 г

Захар – 80 г

Шоколад – 80 г

Желатин – 80 г

Вода – 30 мл

Ванилия – 1 пакетче

Приготвяне: От яйцата, захарта, маслото, какаото и брашното се приготвя тесто и се изпича на тънки блатове. Шоколадът се стопява на водна баня и след охлаждане се смесва с разбитата със захарта сметана.
Добавя се разтвореният във водата желатин и ванилията. В подходяща тава се слага един блат и се сиропира с част от плодовия сироп и рома.
С част от крема се намазва един от блатовете и се покрива с друг блат. И той се сиропира, а отгоре се заглажда с останалия крем.
Украсяват се с плодовете от сладко и настърган шоколад. По желание може да се завършат с плодово желе по избор или да се намажат с разтопено сладко.

 

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*