Днес гражданите на Република Кипър гласуват за нов Парламент

Изборния ден в Кипър протича нормално във всички населени места.

Всички секции отвориха в 7.00 сутринта и ще се гласува до 18.00 часа. Ако се образуват опашки в някои от секциите, ще бъдат отворени докато има избиратели.

Изборни секции са разкрити и в Гърция и в Обединеното кралство.

nik-2-770x529В неделя президентът Никос Анастасиадис заяви, че независимо от изборните резултати днес, той ще иска консенсус на следващия ден в новоизбрания Парламент.

Тази сутрин президентът на Република Кипър упражни правото си на глас в Лимасол, придружен от Първата дама Андри Анастасиадис, децата и внуците си. След гласуването, той призова обществеността да упражни правото си на глас, като прогнозира, че мнозина в днешния решаващ ден може би ще гласуват на база своите емоции и финансовата криза. Президентът заяви, че след като се завърне от посещението си от Истанбул и Атина, ще потърси допирни точки и консенсус  по всички важни въпроси, свързани с кипърския проблем, здравните услуги и реформите.

„Призовавам всички да упражнят правото си на глас, това е тяхно право. Ако някои се въздържат в този ден от гласуване, няма да имат право да се оплакват след това“, заяви той.

В Кипър има общо 542,915 регистрирани гласоподаватели, които ще гласуват в 1136 избирателни секции.

Около 1500 служители на полицията са на работа днес, за да се гарантира гладко протичане в изборния ден.

Гласовете ще бъдат преброени в избирателните секции и резултатите за първия кръг на разпределение на местата се очакват около 23:00.

Правото си на глас днес ще упражнят и няколко стотин българи с кипърско гражданство.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*