ДИСИ искат дискусия за ограничаване на стачките на острова

Лидерът на ДИСИ призовава за сериозна дискусия относно ограничаване на стачните действия, засягащи основни сфери на обществения живот

Лидерът на ДИСИ Авероф Неофиту заяви, че е време да се проведат сериозни разговори за ограничаване на стачките, независимо от това, че предстоят избори.

Изявлението му е във връзка с текущата стачка на медицинските сестри, четиридневното спиране на пристанището в Лимасол и възможните стачни действия на служителите от АИК следващия месец. Неофиту каза, че не става въпрос за премахване на стачките, а че когато те се случват не „следва да застрашават обществената сигурност, общественото здраве и обществения транспорт”.
Според ДИСИ трябва да се обсъди и да се регулира въпроса за стачните действия в ключови сектори на икономиката. Този въпрос за първи път е бил обсъден в началото на 90-те години, каза той. Той също така припомни, че трите основни съюза SEK, PEO и PASYDY са се съгласили, че независимо дали има стачни действия, трябва да се осигури сигурност за гражданите, което на практика не работи, а и по-малките независими съюзи не са обвързани с тази договорка.
„Това е критичен въпрос и трябва да се обсъди дори и в разгара на предизборната кампания” каза Неофиту. Според него дори някои политически партии ще се възползват от тези стачки в своите предизборни кампании.

Майкъл Макбрайд, адвокат от адвокатската кантора на Крисес Деметриадис в Лимасол коментира, че в момента липсва законодателството, регулиращо стачките в обществените или комунални услуги, определени като съществени сфери на живот и че сега правителството има опции за ограничаване на тяхното действие. „Ако работещите в тези основни сфери на обществения живот стачкуват, могат да парализират цялата страна”, каза Майкъл Макбрайд. Член 27 от конституцията на Република Кипър признава правото на стачка, но също така позволява ограничения в случай, когато са засегнати основни услуги, каза Макбрайд.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*