Депутат от ДИСИ протестира заради отказан дебат за абортите

Риккос Мапуридис, депутат от ДИСИ напусна комисията по правни въпроси в знак на протест срещу отказа на председателя на комисията Сотирис Сампсън да насрочи обсъждане на законопроекта за аборти.

Законопроектът има за цел да даде на жените право да прекратят бременността в рамките на първите 12 седмици, без да се налага да дават обяснения, или без медицинско заключение, което да позволи прекъсване на бременността.

В съобщение, Мапуридис заяви, че е поискал от Сампсън писмено във вторник да планират въпроса за обсъждане в комисията, на която той също е член. Молбата му е отхвърлена от Симпсън, без да е гласувана и без обяснения.

Миналата седмица (в неделя) Църквата се обяви категорично против узаконяването на абортите, като прочете декларация, че активно ще се противопостави на опитите на парламента да узаконят абортите и настояват да бъдат позволявани само при определени условия. Според тях, абортите са „убийство“ и нарушават традициите. Призоваха депутатите да избегнат приемането на този закон.

Според действащото законодателство, абортите са законни, само когато бременността е била причинена от изнасилване – разпоредба, която датира от периода след турската инвазия от 1974 г.;

Абортът е законен, ако бременността се счита за заплаха за живота на майката или може да доведе до физическо или умствено увреждане;

Бременността може да бъде прекратена в случай, че има риск за плода от вродени аномалии.

Новото предложение предвижда, че държавните болници трябва да предлагат аборти, тъй като високите разходи – между 400 € и € 800 кара жените да прибегнат до други решения, като фармацевтични комбинации, които могат да навредят на здравето им.

Сегашният закон предвижда до 14 години лишаване от свобода за лекарите, които извършват аборти и седем години за жените, които прекратят бременност извън съществуващите законови разпоредби, макар че е публична тайна, че аборти са извършвани въпреки закона.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*