„Депутатските карти не са пропуск за безнаказаност, а за отговорност към хората”  

 

И Националното представителство на студентските съвети протестират срещу случилото се в НАТФИЗ в неделя вечер

Днес получихме позицията на Националното представителство на студентските съвети в Република България, в която осъждат абсурдната ситуация и грозна сцена, разиграла се с нахлуването на Волен Сидеров и негови съпартийци в НАТФИЗ в неделя вечер.

Възмущението на хиляди хора, протестирали пред НС и ВИТИЗ снощи, дори и далеч от родината ни карат да се питаме стои ли някой наистина зад  безумните постъпки на лидера на ПП Атака Волен Сидеров или е време този партиен лидер да се раздели с имунитета си и да отговаря за стореното.

Поместваме пълния текст на позицията на НПСС, изпратена до няколко държавни институции и медиите, в която се казва следното:

Изпълнителен съвет на Национално представителство на студентските съвети, като единственият законоустановен национален орган за защита правата и интересите на обучаващите се в системата на висшето образование в страната, остро осъжда насилието и погазването на автономията на висши училища.

За съжаление, за пореден път сме свидетели на недопустимо поведение на народни представители, представители на парламентарно представена партия, заедно с техния лидер, нарушават автономията на образователна институция. Факт е, че те нямат респект към университета и към студентите. Не е допустимо някой да се държи така със студенти и Ректор на Висше училище и да всява смут и да създава страх сред обучаващите се.

Остро осъждаме поведението и не смятаме, че има мотиви, които да оправдават подобен род действия. Саморазправата не е присъща на здравомислещи граждани на европейска правова държава. Според нас е недопустимо политици да се крият зад имунитета си, за да тормозят граждани.

НАТФИЗ е университетът на младите артисти на България, а не на политици, които не намират друг начин да привличат внимание освен със своето арогантно поведение. Хора, натоварени със задачата да творят законите, а мислещи се за по-големи от тях в действията си. Депутатските карти не са пропуск за безнаказаност, а за отговорност към хората. Такива случаи не могат да се допускат в една демократична, европейска държава, каквато има претенции да е България.

Ние категорично заявяваме подкрепата си към колегите от НАТФИЗ в техните действия и изявяваме готовност и решимост да бъдем с тях и съдействаме за реализацията на предстоящи събития.”

Настоящата позиция е изпратена до г-жа Цецка Цачева, г-н Сотир Цацаров, г-жа Милена Дамянова, г-жа Румяна Бъчварова, г-жа Милена Дамянова и г-жа Полина Карастоянова.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*