Депутати: Край на неделното пазаруване

Големите супермаркети и търговски центрове ще бъдат принудени да затворят в неделя според новия законопроект, който набира все по-значителна подкрепа от опозиционните партии.

До сега магазините имаха право да останат отворени в неделя на базата на министерско постановление от 2013 г., което бе подновявано няколко пъти. Постановлението ще изтече на 14 май.

Министърът на труда Зета Емилианиду, която държи магазините да работят на удължено работно време, включително и в неделя, предупреди в понеделник, че законопроектът на опозицията, който по същество ще забрани големите супермаркети и търговски центрове да работят в неделя, е грешна стъпка за икономиката , за работещите на непълно работно време и за потребителите.

Вътре в опозицията също има разделение на мненията. Някои страни искат да се забрани отварянето на магазините в неделя напълно, а други искат да регулират туристическите зони, в които магазините може да останат отворени по-дълго.

Но за сега изглежда, че съществува нарастващ консенсус срещу работата в неделя. Ново предложение ще има всички големи магазини да затварят в неделя, с изключение на някои райони, както и в някои категории магазини, като например магазините за сувенири.

Според Емилианиду правителственият законопроект е по-балансиран, предлагайки за първи път мерки и срокове за защита на правата на работниците и давайки възможност на всички магазини да работят на удължено работно време, включително и в неделя. Предложеният от нея закон не е получил подкрепа, освен от управляващата партия ДИСИ, а най-голямата критика от страна на опозицията дойде от  Ангелос Воцис от ДИКО, който казва, че отварянето на магазините в неделя е заплаха за социалната структура на обществото.

Други аргументи срещу законопроекта включват невъзможността на малките собственици на магазини да се конкурират със супермаркетите и търговските центрове, като се каза, че много малки магазини са прекратили бизнеса си, защото по-големите магазини са отворени в неделя.

Емилианиду многократно отхвърли този аргумент, като каза, че малки магазини затварят със същия темп от 2010 г. насам, както преди постановлението за работа в неделя, което е от 2013 г. Тя опроверга и аргумента, че неделното пазаруване е заплаха за социалната структура на обществото, казвайки, че компромисът в лагера на опозицията не решава този въпрос в области, където магазините всъщност ще останат отворени в неделя. Тя призова опозицията да отговори как те могат да се съгласяват с два различни подхода, като каза, че това не е нито справедливо, нито практично, че някои области ще имат магазини отворени в неделя, а други не.

Във вторник Кипърската хотелиерска асоциация и Асоциацията на туристическите предприятия се обявиха в подкрепа на законопроекта на Емилианиду , че Кипър трябва да продължи да функционира като единна зона с туризма. Островът не трябва да бъде произволно разделян в туристически и не-туристически райони, тъй като това би било “явно несправедливо” срещу неизбрани области, в съответствие с тяхното съвместно изявление.

Друг компромис, който предлага опозицията включва възможност за мини маркетите с площ по-малка от 150 кв.м., както и  магазини за бижута и магазини за сувенири, които биха могли да бъдат освободени от забраната.

Министърът за пореден път постави под въпрос логиката, заявявайки, че дори няма определение за “сувенири” и че ще бъде много трудно да се правят проверки на място, за да се гарантира, че магазините на нарушават правилата. Тя заяви, че е по-добре и по-практично да има едно правило за всички.

Докато законопроектът за удълженото работно време на правителството все удря на камък в парламента, другата част от законодателството за защита на правата на работниците изглежда има достатъчно подкрепа от страна на опозицията. Емилианиду каза тя няма намерение да изтегля трудовото законодателство, дори ако парламентът промени графикът за работа в неделя.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*