Депутатите искат списъка на 100-те най-големи длъжници към държавата

Парламентарната комисия единодушно гласува да вземат от министерството на финансите списъка на 100-те най-големите длъжници към държавата.

В допълнение, комисията поиска от министерството да разкрие списъка на всички фирми или частни лица получили субсидии над определена сума. Финансовото министерство обеща да изпълни искането в срок от един месец.
Междувременно фискалния доклад за 2014г. записа 488 милиона евро излишък – първият от шест години – от операции и инвестиции.

Председателят на Комисията Георгос  Георгиу каза, че закона налага разкриването на списъка с лицата, които са получили безвъзмездната финансова помощ, предоставена от финансови органи и специални фондове, както и имената на длъжниците към държавата в просрочие повече от една година.
“Да превърнем дефицит записан през 2013г. до излишък през 2014 г. произтича основно от по-малко възстановени суми, свързани с 299 милиона евро обезщетения, изплатени през 2013 г., за спестовните фондове, които пострадаха от подстригването, намаляването на социалните помощи, и увеличаване на приходите от непрякото данъчно облагане “, каза той. Георгиу заяви, че правителството получи 252 милиона от продажбата на стоки и услуги, 125 милиона безвъзмездни средства от Европейския съюз, 181 милиона в дивиденти от Централната банка, а 40 милиона евро от правата на летищната администрация.
От Обществено-правни организации 56 млн. постъпиха в държавната хазна през 2014 г., от Телекомуникационните органи още 31 милиона и от Кипърските пристанища 25 милиона. Ставрос Евагору от АКЕЛ коментира, че “в нашия случай, ние записваме излишъци, за сметка на икономическия растеж и на обществеността, откакто социалните разходи намаляха.
Той добави, че сумата 117 000 000 е дължима от отдела за данъчно облагане и това е ДДС за връщане и следва да бъдат върнати на гражданите и фирмите спешно.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*