Депутатите гласуваха законопроект срещу “капана” за собствениците на имоти

Парламентът в четвъртък гласува законопроект и така проправиха пътя за хиляди купувачи на жилища да им бъдат издадени нотариални актове, като ги освобождава от задълженията на продавачите на имотите към банките

Законопроектът, както и съответните наредби, са приети с единодушие.
Законопроектът има за цел да поправи ситуацията, създадена от неспособността да се издават нотариални актове на хора, които са платили за имот, или защото имотът е ипотекиран от възложителя, или че не може имотът да се прехвърли на новия собственик поради неплатени данъци. Законопроектът дава право на ръководителя на отдела по поземления регистър да освободи, премахва, прехвърли и анулира ипотеки и други тежести върху имота, но в зависимост от случая и при определени условия.
zakonТова ще касае сделки след 31 декември 2014 година. Парламентът гласува и изменение, внесено от управляващата ДИСИ, което предвижда, че имот няма да бъде прехвърлен на името на купувача, ако последният дължи данъци върху недвижими имоти, или други такси. Предложението пък на ДИКО дава възможност на купувачите възможност да платят таксите за трансфера на 12 месечни вноски до края на 2016г. с 10 процента отстъпка.
“Ние стигнахме до извода, че това правителство може да защитава правата на обикновените хора, а не само правата на бизнесмени и предприемачи”, каза от АКЕЛ Йоанис Ламарис. Основата на законодателството е адресирано и към случаите, в които над 30,000 купувачи, за чиито имоти нотариални актове са издадени, но не могат да бъдат прехвърлени на купувача както и случаите, в които купувач не може да вземе нотариалин акт, поради неплатени ипотеки или данъци от продавача. Решаването на този проблем с нотариалните актове е “предварително условие”, поставено от международните кредитори за отпускане на следващия транш от финансовата помощ.
Според депутати банките няма да оставят нещата така, ти ще направят своите възражения.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*