Демонстрация в Никозия, осъждаща турското нашествие в Сирия

Министерството на външните работи на Република Кипър днес категорично осъди турската офанзива на територия в Северна Сирия, която е под контрол на кюрдските сили. Стотици представители на кюрдската общност в Кипър се присъединиха към демонстрацията.

„Турската инвазия грубо нарушава международното право и Устава на Организацията на обединените нации. В същото време това подкопава напредъка, постигнат в борбата срещу Даеш/ИДИЛ и създава условия за насилствено връщане на джихадистите в засегнатите райони “, се казва в съобщението на външното министерство.

Турската офанзива също подкопава политическия процес за разрешаване на продължителния сирийски конфликт.

“Турската военна операция ще доведе до широко разпространена хуманитарна трагедия и значително увеличаване на бежанския поток”, заявяват демонстрантите.

Външното министерство призова Турция да зачита изцяло суверенитета и териториалната цялост на Сирия, като заяви, че Женевската декларация и разпоредбите на резолюция 2255 на Съвета за сигурност на ООН трябва да бъдат приложени.

В 11 ч. Кюрдската общност в Кипър се събра пред Външното министерство в Никозия и тръгна към американското посолство, а след това се събра и пред руското посолство, за да демонстрира срещу турската офанзива.

Демонстрация също е насрочена за петък вечерта в 19:00, когато протестиращите са призовани да се съберат пред американското и руското посолство в Никозия.

Демонстрантите заявяват, че във време, когато “войната официално чука на вратата на нашия регион … САЩ и Русия са единствените държави, които могат да сложат край на клането.”

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*