Деметриадис заяви, че Турция трябва да вдигне ограниченията върху транспорта за Кипър

 

Турция трябва да се вдигне ограниченията върху въздушния и морския трафик за Кипър, които пречат на прилагането на принципите на свободната конкуренция, каза министърът на транспорта Мариос Деметриадис. Той участва в конференцията на Транс-европейската транспортна мрежа (TEN-T Days 2016), която се проведе в Холандия.

В изказването си, Деметриадис каза, че Кипър напълно подкрепя по-нататъшно разширяване на TEN-T отвъд членовете на ЕС.

В контекста на участието на Турция на срещата, Министърът на транспорта на Кипър говори за ограниченията по отношение на транспорта, които Анкара налага и които пречат на прилагането на принципите на свободната конкуренция. Това увеличава значително разходите за транспорт и представлява нарушение на основните принципи на ЕС. „Тези ограничения трябва да бъдат премахнати веднага”, каза той. Турция не признава Република Кипър, въпреки многократните призиви от страна на ЕС да го направи и да нормализира отношенията си с Никозия.

Събитието събра всички заинтересовани страни, които играят ключова роля в осигуряването на ефективна транспортна мрежа. Присъстваха министри от страни членки на ЕС, членове на Европейския парламент, Европейската комисия, координатори на TEN-T, Европейската инвестиционна банка, министрите от съседните на Европа страни, организатори на проекти и частни инвеститори. Участниците обсъдиха основните предизвикателства при увеличаване на инвестициите в транспорта и обсъдиха развитието на трансевропейската транспортна мрежа, със специален акцент върху морските магистрали, с особен оглед на тяхното изпълнение и финансиране.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*