Да изпратим старата и посрещнем новата 2017

Днес е последният ден от годината. За някои тя е била успешна, за други – трудна, но всички се надяваме новите 365 дни да ни донесат повече щастие и късмет.

В глобален мащаб 2016 г. беше наситена с противоречиви емоции, катаклизми, войни, бежанска криза, насилие и терор. Като че ли не се сещам за много хубави неща в този последен ден от 2016-та…

Случиха се големи промени – Великобритания излезе от Европейския съюз, американците избраха Доналд Тръмп за следващия президент, а българите – ген. Радев.

2016 г. ни отне и велики личности от света на музиката, киното, театъра, журналистиката и литературата.

31 декември все пак е и ден за равносметка. Какво се случи през 2016 с българите в Кипър? Като че ли нищо ново, освен стартирането на списанието ни БГ Фактор, а в последните дни на годината и вестник „Българите в Кипър“, който се списва от част от стария екип на българският Вестник. Искрено се надяваме да бъдем приятели, а не конкуренция.

За една година сменихме трима консули в българското посолство. След изтичането на мандата на консул Николай Караиванов, застъпи Виолета Ралева за кратко, а сега на длъжността е назначена г-жа Лила Георгиева. Пожелаваме й успех, това е една от най-натоварените служби, а работата е повече от неблагодарна.

Случиха се и добри неща, първият фолклорен фестивал на ТФ Соватчии, концертът спектакъл „В родината ми топли пепелта“ – 25 години творческа дейност на народния певец Добрин Добрев, на който ни гостуваха от България великите и неповторими Янка Рупкина и Галина Дурмушлийска. Случи се още нещо прекрасно, първата постановка на Българският театър в Кипър „Храмът на Мелпомена“, основан от двете актриси Моника Мелеки и Юлия Бациева. Достойно бе отбелязана и годишнината от рождението на Никола Й.Вапцаров в Никозия, а нашата Цвета Христофору постави за първи път в Кипър операта „Орфей и Евридика“ с Кипърската оперна организация, режисирана от Пламен Карталов. Вдигнаха се много български сватби, народиха се много дечица, все хубави неща.

15032762_1772332723015712_5382238795144306305_n

Изгубихме при различни инциденти и много наши сънародници…

Някои ще посрещнат новата година с шумно парти, други – ще бъдат с най-близките си. Където и да сте, важното е да загърбите лошите чувства и емоции от старата година и да посрещнете с усмивка 2017-а.

Приятели, в този последен ден на 2016-та година екипът на списание БГ Фактор в Кипър ви благодари, че бяхте с нас, четяхте нашите публикации, вълнувахте се, коментирахте, изразявахте мнението си на глас.

Пожелаваме весело посрещане на Новата 2017. Нека бъде здрава, мирна и щастлива за всички хора на земята!

Ева, Живка, Бистра, Ади и Катерина

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*