Гърция готви реформи за 12 млрд. евро

Според в-к “Катимерини” по-суровите мерки са станали наложителни след затварянето на банките и въведените ограничения върху движението на капиталите

Гърция планира пакет от мерки за реформи на стойност 12 млрд. евро в рамките на две години, като мерките в този пакет са по-сурови от предложенията, които гръцкото правителство днес ще представи на кредиторите в опита да постигне споразумение с тях, пише в. “Катимерини”.

Според изданието, по-суровите мерки са станали наложителни след затварянето на банките и въведените ограничения върху движението на капиталите и особено след прекратяване на преговорите с кредиторите.

Вестникът твърди, че вместо първоначалната прогноза за растеж от 0,5 на сто за тази година, вече се правели оценки за рецесия от 3 на сто. Смята се, че ако ситуацията в банковия сектор не се нормализира, тази рецесия може и да е по-голяма.

Това налага необходимостта от повече мерки, за да бъде постигната целта за първичен бюджетен излишък тази година от 1 на сто от БВП, 2 на сто от БВП през 2016 г., 3 на сто от БВП през 2017 г. и 3,5 на сто отБВП през 2018 г.

От тази гледна точка се преценява, че мерките на стойност 8 млрд. евро, които Гърция е представила пред кредиторите за тази и следващата година, трябва да бъдат увеличени с по около 2 милиарда евро на година, като по този начин общата стойност на тези мерки за двете години ще възлезе на 12 млрд. евро.

В-к “Катимерини” твърди, че за момента няма окончателни цифри и че те най-вероятно ще бъдат уточнени на днешните разговори с кредиторите в Брюксел.

Източник: БТА    

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*