Гръцки и турски кипърци в Англия призовават за бързо решение на кипърския въпрос

Съвместна декларация от три кипърски задгранични организации във Великобритания призовават лидерите на двете общности да работят за бързо решение на кипърския проблем. Кипърската Асоциацията „Енфийлд“, кипърско- турската асоциация за демокрация и Съюза на кипърците във Великобритания заявиха своята подкрепа за продължаването на междуобщностните преговори под егидата на ООН.

В декларацията се казва, че „по-голямата част от кипърския народ ще се радва на мирно решение и обединение на страната ни. Ние не приемаме продължаване на статуквото или разделянето на страната ни. Ние призоваваме лидерите на двете общности да работят усилено и им напомня за техните отговорности“. Трите организации отбелязват, че споразумението за обединение трябва да включва “пълна демилитаризация, двуобщностна федерация, базирана на политическо равенство, както е посочено в съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН; решение, което ще гарантира единен суверенитет, едно гражданство, както и спазването на правата на човека и основните свободи на всички граждани на Обединена република Кипър“.

Тази съвместна декларация ще се раздава на посетителите на Фестивала на виното в северен Лондон и ще бъде изпратена до двамата лидери, президент Никос Анастасиадис и кипърският турски лидер Мустафа Акънджъ.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*