Гръцкият строителен магнат Леонидас Боболас е освободен

Гръцкият строителен магнат Леонидас Боболас, издирван от полицията във връзка с текущото разследване за корупцията в договорите за управление на отпадъците, е арестуван, но после освободен в Атина.

Боболас, за когото е била издадена европейска заповед за арест, се предаде в полицейски участък в Атина. В сряда той се яви пред съдията, където адвокатите му твърдят, че някои от предполагаемите престъпления, които му се приписват са извършени в Гърция, и следователно кипърските съдилища нямат юрисдикция. След изслушването съдията нареди освобождаването му, но без да има право да напуска страната.
Гръцките съдебни власти ще решат в рамките на 60 дни дали Боболас да бъде екстрадиран в Кипър.
От данни в различни доклади се казва, че адвокатите на бизнесмена са били в контакт с кипърските власти. Адвокатите ясно показаха намерението си клиента им да сътрудничи, но при условие, че ще се превърне в свидетел на обвинението. Но във вторник, главния прокурор Костас Клеридес изключи възможността за подобна сделка.
В сряда беше арестуван и Теофанис Лолос, директор на ENVIROPLANT, фирма, определена от министерството на вътрешните работи да наблюдава проектите за управление на отпадъците в Пафос и Коши, Ларнака.
Лолос също беше арестуван по силата на европейска заповед за арест. Но в изявление, направено от адвоката му се казва, че кипърските власти са имали споразумение да не арестуват клиента му със европейска заповед за арест, тъй като Теофанис Лолос е обявил намерението си да се завърне и предаде по собствена воля в Кипър.

Досега 11 души са в ареста в Кипър по това дело, включително кмета на Ларнака. Днес главният прокурор ще реши как ще продължи делото и кои лица ще бъдат превърнати в свидетели на държавата.

От по-ранни разследвания на полицията стана ясно, че са намерени 40 фалшиви фактури в офисите на Helector за суми на обща стойност 200.000 евро и дадени като подкуп на бившия кмет Пафос Савас Вергас и Деметрис Патсалидес, главен финансов директор на община Пафос.

Helector е дъщерно дружество на Ellaktor SA, мултинационална гръцката строителна фирма. Боболас има 15% дял в дружеството-майка и е главен изпълнителен директор на Helector.
През април 2015 г. бизнесменът – издател на два вестника в Гърция и притежаващ акции в телевизионния канал Mega – е бил арестуван в Гърция по обвинения за укриване на данъци.

Името му е в т.нар списък Лагард, електронна таблица, съдържаща около 2000 потенциални лицата, укриващи данъци с недекларирани сметки в Швейцарска банка HSBC клон Женева.
Делото е прекратено и обвиненията срещу Боболас за укриване на данъци са свалени след като той изплати 1,8 млн. евро.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*