Гръцкият президент обвинява турските пристанищни власти, че помагат на трафикантите на хора

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос заявява, че Турция не работи достатъчно, за да намали броя на имигрантите, които пристигат в Европа и обвини турските пристанищни служители, че помагат на трафикантите на хора от Изтока и Африка.

Турция постигна споразумение с представители на ЕС в края на миналата година, че ще задържа бежанците в своите граници и ще ги спира да пътуват към Европа за което ще получи финансово обезпечение от ЕС в милиарди евро. Но практиката оказва друго, хиляди мигранти бягат от страните с конфликти и поемат рисковано пътуване от Турция към евро през Егейско море. Следствие това, стотици намериха смъртта си в морето или умират по пътя от изтощение и болести.

В интервю за немския  Зюддойче Цайтунг, той казва: „Много се притеснявам от мисълта, че турските контрабандисти се подкрепят от местните власти.” Според него, пристанищните власти в Турция се правят, че не виждат нищо и заявява, че има доказателства за това. В интервюто той твърди, че съществува мрежа от трафиканти на хора, които до момента прехвърлиха около 2 млн.сирийски бежанци и властите в Турция няма как да не знаят за тях.

Павлопулос каза, че Гърция все още е готова да допринесе за 3-те милиарда евро ($ 3,270 милиарда), обещани от ЕС към Турция, за да помогне за грижата за сирийските бежанци, а Анкара да изпълни задълженията си.

Днес Павлопулос трябва да се срещне с германския канцлер Ангела Мерекел.

Европейската комисия заяви по-рано този месец, че не е доволна от работата на Турция по ограничаване на мигрантите, защото броят на новопристигналите в Европа остава твърде висок.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*