Говорителят на правителството обвини Акънджъ, че изкривява факти за Кранс-Монтана

Говорителят на правителството Никос Христодулидес заяви, че лидерът на кипърските турци е дал „изкривена и невярна информация“ в опит да обвини президента Никос Анастасиадис за провала на разговорите в Швейцария на 7 юли, като посочва кипърският президент за не готов да вземе решение.

„Очевидно е, че лидерът на кипърските турци се опитва да оправдае непреодолимите позиции на турската страна, включително и собствените си искания, за продължаване на Договора за гаранции, намеса и постоянно присъствие на турски войски в Кипър“, заяви говорителят. „Не желаем да коментираме ролята на г-н Aкънджъ по време на важните преговори в Кранс Монтана. Би било за предпочитане той да обмисли дали позицията му помага на кипърската турска общност“ каза говорителят.

Коментарите на Акънджъ за поведението на Анастасиадис бяха, че кипърският президент е поискал всички да напуснат стаята, а когато са останали сами, той му е казал: „Моля те, прощавай.  Аз не съм готов за това“. Акънджъ казва, че той искал да говори с Атина. „Те поискаха период от десет дни. Той дори използва името на лидера на Акел като извинение, че има вътрешни политически кавги, но целият въпрос е, че те не искат да предприемат стъпка“. „Ние показахме гъвкавост … ООН, ЕС и третите страни също видяха това. Гръцката страна не беше готова. Ето защо коментарите на Ейде не са удобни“, добавя Акънджъ.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*