Гласовете в полза на отворените в неделя магазини се засилват

Групи в полза на запазване на отворени магазини в неделя надигнаха глас в сряда, в навечерието на ключовото гласуване в четвъртък, с цел да се ограничи неделното пазаруване.

Опозицията в парламента е събрала достатъчно гласове да прокара законопроектът, подкрепен от ДИКО, който ще забрани супермаркетите да бъдат отворени в неделя.

Но много групи и организации се изказаха в полза на запазване на неделното пазаруване, но министерското постановление изтича на 14 май.

Ако законопроектът на ДИКО мине днес, големите магазини като супермаркети, кооперативни пазари и търговски центрове ще бъдат принудени да затворят врати в неделя и хиляди работници ще загубят работата си, както и ще се създадат неудобства на потребителите, които разчитат на неделята, за да направят покупки или да пазаруват на ниски цени. Пазарите също рискуват част от тяхната продукция да се разваля през уикенда.

Законопроектът на ДИКО е получил подкрепа от АКЕЛ и ЕДЕК, след като двете страни постигнаха компромис с ДИКО в последната минута . Докато от ДИКО искаха да забранят всички магазини да работят в неделя през цялата година, АКЕЛ позволява определени области да бъдат третирани като специални “Туристически зони” и някои магазини като “специални” магазини, като магазините за сувенири и бижута.

Опозицията заяви нееднократно, че е уверен, че потребителите ще се адаптират към новото работното време.

Но бизнесът и потребителските групи не са съгласни, наричайки законопроекта “ирационален”.

Те критикуват законопроекта също за неизпълнение на задължението да се разбере, че е непродуктивно да съществува дискриминация между райони в малко място като Кипър, където в някои области може да останат отворени в неделя, докато това би било незаконно за другите, и двете места са само на кратко разстояние с кола едно от друго.

Друга критика е, че опозиционните партии защитават специални интереси, въз основа на техния избор да предостави специален статут на определени зони или да възложат на някои магазини специални категории. В повечето случаи, тези магазини ще бъдат по-малки по размер и ще поддържат високи цени.

Законопроектът на  правителството, известен като законът Зета, не получи никаква подкрепа в парламента, с  изключение от управляващата партия ДИСИ. Въпреки това, той е добре приет от бизнеса и потребителите, които са в полза на един отворен пазар.

Финансовият министър Харис Георгиадис говори във вторник срещу законопроекта на ДИКО, заявявайки, че това би било пагубно за икономиката.

“Ние трябва да отприщим продуктивността си, трябва да се дадем възможност и да не пречим на създаването на нови работни места”, каза министърът.

Очаква се парламентът да гласува по-късно днес закона, който може да влезе в историята като един от най-разгорещените дебати в последно време.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*