Главният прокурор на Република Кипър ще иска имунитета на народни представители за нарушения на законите

Вчера Костас Клеридис, Главен прокурор на Републиката обяви, че ще започне процедури за сваляне имунитета на народни представители, които са нарушили закона за движение по пътищата или са имали обидно поведение спрямо пътни полицаи, които са ги уловили в нарушение.

Сегашната практика е да се отлагат глобите и да се поиска плащането им след като депутатите завършат мандата си.

Но се оказва, че някои депутати са преминали всякакви граници, не само по отношение на тежестта на нарушението, но и тяхното поведение към служителите, които ги хващат.

“Това поведение няма да бъде толерирано,” заяви пред държавната телевизия Клеридис в понеделник, като добави, че той ще изиска  предприемане на правни процедури за вдигне на парламентарния имунитет на нарушителите.

Съгласно член 83 (2) от Конституцията, народните представители не могат да бъдат преследвани, арестувани, или в затвора, без разрешение на Върховния съд, освен ако престъплението е наказуемо със смърт или лишаване от свобода за срок от пет години или повече.

Параграф четири обаче дава възможност за отлагане на отговорността, докато лицето е депутат.

Според публикация в „Политис”, няколко са „хулиганите” във властта. Докато един депутата от ДИСИ, хванат с превишена скорост по магистралата размахва своята депутатска карта пред пътната полиция, друг е засечен със снимка в социалните мрежи, хапвайки сладко блюдо със забранените от много време пойни птички. В същото време същия този депутат е член на комисията по околната среда и се предполага, че трябва да работи за опазването й и да вярва в закона, за който самият той работи.

В момента върви онлайн подписка, като коментарът на Клеридис е, че този депутат ще бъде съден не от съда, а от народа. До момента 1140 човека са подписали петицията, като целта е да се достигне до две хиляди.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*