В парцел „Аматуса” няма очакваните количества газ, но президентът Анастасиадис не е разочарован

Министерството на енергетиката – Не са открити очакваните концентрации на газ

Министерството на енергетиката излезе със съобщение, че изследванията на парцел „Аматуса” не са довели до очакваните резултати и не е открита очакваната концентрация на природен газ.

Приключи втория етап от проучванията на консорциума ENI / KOGAS в ИИЗ на Кипър. Платформата Saipem 10000 е достигнала предвидената дълбочина на 5485 метра, но и тук, както в парцел  “Onasagoras”, не са получени очакваните резултати.

Базирайки се на геоложки данни от двете проучвания, консорциумът е подал молба да се пристъпи към нова оценка, искане, което днес ще бъде внимателно разгледано от Министерството и техните сътрудници.

anastasiades_nicos (1)В изказване пред журналисти, запитан дали е разочарован от резултатите, президентът Анастасиадис отговори, че не е разочарован за резултатите  от проучването на ENI / KOGAS.

Той отбеляза, че са познати подобни случаи при сондажите, като за пример посочи Норвегия, където три сондажа са били неуспешни, а четвъртия е открил най-богатите залежи на природен газ.

Запитан, дали това ще промени политиката на правителството, президентът отговори, че „нищо не се променя”. На въпроса дали това ще доведе до прекратяване договора с ENI / KOGAS, той заяви, че въпросът е сериозен и ще се разгледа от правителството.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*