В Атиену ще открият първото училище по млекопреработване

Първото млекопреработвателно училище на острова скоро ще отвори врати в Атиену, съобщи кметът Кирякос Кареклас в понеделник.

“Правителството реши да удовлетвори искането на общината за създаване на училище за млекопроизводство в района. Основанието за създаването на училището е, че Атиену има много ферми за крави и овце.“

Той добави, че училището ще се помещава в стара млечна централа, разположена в индустриалната зона Атиену, а собственикът й е дал одобрението си за използването на сградата като училище.

Предложението е изпратено до отдела по обществени поръчки, където ще бъде разгледано. Според кмета, министърът на образованието е дал указания незабавно да му се даде ход след като бъде одобрено от съответното министерство.

Школата ще бъде отворена за всеки, който е завършил средно образование, казва кметът Кареклас, независимо дали е на 18 или 50 години.

Обучението ще се извършва в рамките на две години, ползвайки опита на съществуващото училище по млекопреработване в Янина, Гърция.

То е основано през 1916 г. като училище за сирене. През 1999 г. е преобразувано в техническо професионално млекопреработвателно училище. С течение на годините участва в стандартизирането на различни видове сирене и в подобряване на различните характеристики на сирената, както и в разработването на нови млечни продукти от търговски интерес.

Преподаването в училището се допълва от семинари и презентации на изтъкнати професионалисти от бранша.

Сиренето, произведено в училището, не се продава. Повече от половината се консумира в стола на училището от самите ученици, което им дава възможност да изпробват продуктите. Останалите се дават на благотворителни организации.

Днес млекопреработвателната школа в Янина е единствената в Гърция, която обучава ученици за производство на сирене.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*