Върховният съд постанови, че закона от 2006 г. за работните часове на магазините е противоконституционен

 

Въпросът с работното време на магазините в Кипър се оказа един от най-горещите картофи, прехвърлян между Върховния съд, правителството и парламента на РКипър. Всички наложени глоби на търговски вериги и магазини след 01 януари 2016 са невалидни.

Върховният съд постанови, че закона от 2006 г. за работните часове на магазините е противоконституционен.

магазиниЗаконът се върна в сила от 1 януари тази година, след като президента Никос Анастасиадис наложи вето на законопроекта за ограничаване на работното време на магазините и лиши министъра на труда Зета Емилианиду от правото да определя работните часове с указ, с който тя ги либерализира още миналата година. След направени промени се постави условието, че с изключение на определени туристически зони, магазините ще трябва да останат затворени в неделя.
Главния прокурор на Костас Клеридес съобщи, че решението на въпроса е категорично само в ръцете на изпълнителната власт. Неговите думи бяха потвърдени от Върховния съд.

Но съветите на Клеридес са били игнорирани от парламента, който повторно въвежда законодателството от 2006 година. Така се стига и до глобата наложена C.A. Papaellinas Ltd, които отварят своя Алфа Мега магазин в първата неделя на 2016-та. Компанията обжалва пред Върховния съд. Стигна се да заключението, че прокуратурата е неспособна да реши конституционността на закона, след решението на Върховния съд, че закона за работното време на магазините може да бъде направен само от правителството. “От една страна, парламентът отхвърля разпоредбите на кабинета, а от друга страна закона от 2006 се смята за противоконституционен. В резултат на това, в този момент не съществува законодателство или нормативна разпоредба, уреждаща въпросите за работното време на магазините.
Запитан дали собствениците на магазини сега ще бъдат съдени за нарушаване на закона, Клеридес каза „не”.
„Би било безотговорно, ако аз, или полицията, преследваме хората въз основа на закон, който е приет за противоконституционен”, каза той.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*