Въпреки известното затишие, нивото на прах във въздуха остава високо

Въпреки известното подобрение, нивото на прах се очаква да остане високо и днес в сряда на острова

Поради тази причина започването на учебната година за държавните училища насрочено за четвъртък се отлага с един ден за петък.
Ситуацията се влошава още  повече и от високите температури, които се очаква да достигнат над 40 градуса по Целзий.

Значително подобрение и спад на нивото на прах се очаква в четвъртък, като до неделя нивата ще се върнат в нормите си.
Температурите в неделя се очаква да достигне между 36°С и 37°С.
От метеорологичните служби заявиха, че е налице значителен спад в нивата на прах, но все още те са много над-допустимите граници. В 9 часа сутринта, прахът в Никозия достигна 401 микрограма на кубичен метър, докато в Лимасол е бил  752. Ларнака е с 511 микрограма на кубичен метър и Пафос със 138 микрограма. Максималната допустима граница е 50 микрограма на кубичен метър.
От метеорологичните служби заявиха, че се очаква лек северозападен вятър в следобедните часове, който ще започне да прочиства праха.
Ситуацията принуди министерството на образованието да отложи с един ден започването на учебните занятия на средните училища
Основните училища ще отворят врати в понеделник. Министърът на образованието каза, че ако ситуацията се нормализира няма да има проблем и средните училища ще започнат в петък, а основните в понеделник, но властите ще направят оценка на ситуацията отново в четвъртък, за да се види дали има някакви промени.
Няма докладвани проблеми от двете летища днес. “Няма отклонени или отменени полети”, каза говорителя на летище Hermes Адамос Асприс . “Графикът на полетите в Ларнака и Пафос върви гладко”.
Видимостта на летище Пафос е на два километра, докато Ларнака варира между 1 и 1.3 км, каза той.
“Видимостта остава слаба, но не толкова, че да създаде проблеми.”

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*