Въоръжени военни се разположиха на западната ни граница

Жива сила и военна техника разположи Българската армия на граничните ни пунктове с Македония, като превантивна мярка срещу бежанската вълна.

3a_2ono4bВчера военният министър Николай Ненчев обяви, че 25 военнослужещи с техника ще се включат в опазването на западната ни граница, за да подпомогнат колегите си от МВР.

Рано тази сутрин военна част от формирование 26400-Благоевград се разположи на метри преди ГКПП “Гюешево” на българо-македонската граница, предаде БГНЕС. На място е и командирът на поделението подполковник Иван Иванов.

Частта е разположена на метри преди граничния пункт, който се намира на 22 км западно от Кюстендил. Частта включва десетина войници и джип “Хамър”, върху който има картечар с лека картечница. Малко над “Хамъра” до пътя, водещ към Македония, са поставени и шипове за спиране на автомобили.

Преди граничния пункт крачат въоръжени с автомати войници, върху товарния автомобил има още един войник с картечница.

Военно присъствие има и на граничните пунктове-“Станке Лисичково” край Благоевград и “Златарево”-Петрич.

Междувременно вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова коментира, че бежанската вълна е “най-голямото предизвикателство от началото на века в Европа.”

Image_4909835_126На въпрос дали е възможно връщането на стария тип граничен контрол в рамките на Евросъюза тя заяви, че “очевидно трябва да се преосмислят определени политики”, но това е решение на страните от шенгенското пространство.

“Ние очаквахме това развитие на ситуацията – че тогава, когато се ограничи каналът за преминаване през Италия, ще се промени маршрутът на бежанците и те ще минават по друга дестинация, както сега наблюдаваме през Македония”, обясни Бъчварова.

По думите й българските власти имат изготвен план с конкретни мерки по три варианта за развитие на ситуацията с имигрантите.

“Най-апокалиптичният е да има един поток, какъвто наблюдаваме в Македония, но в момента смятаме, че рискът от това е относително нисък”, допълни тя.

dnes.dir.bg

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*