Въздушно пиратство в Ларнака или историята на една любов

Светът е полудял…

Египетският аеропират Шериф Фати (на 52 години) от Египет имал бивша жена, кипърка, която живее в близост до Ларнака (село Ороклини). Искал лично да й предаде писмо в уверение на чувствата си. Пребивавал е в Кипър до 1994 година 

15:30 –  “Похитителят току-що беше арестуван,” написа Говорителят на правителството Никос Христодулидис.

Президентът Никос Анастасиадис туитна след ареста: “Поздравления полицията и специалните части на Кипър за техните усилия за овладяване на ситуацията и осигуряване на безопасността на всички пътници и екипаж”.

Кипърските власти заявиха: “Това, което ние изяснихме е, че не става дума за тероризъм. Смята се, че човекът (похитителя) е в нестабилно психическо състояние и въпросът се третира по съответен начин, “каза пред журналисти Александрос Зенон от външно министерство.

“Въпреки това, властите на Република вземат много на сериозно действията на похитителите. На моменти той поиска да се срещне с представител на Европейския съюз, в друг момент поиска да отиде на друго летище. Властите вече са предоставили необходимата грижа за освободените пътниците и комуникират със съответните консулски органи на трети страни”, добави той. В изявлението също така отрече, че въпреки информацията в медиите, района в и около летището не е бил евакуиран.

14:40 – В предаване на живо по РИК1 – От похитения самолет слязоха още четирима пътници, а от прозореца на пилотската кабина се спусна мъж, който тичайки пресече пистата и бе посрещнат от полицейските части. Все още не се знае дали е пилотът на самолета или някой от похитителите.

14:15ч. – В изявление за кипърските медии, Александорс Зинон он Външно министерство съобщи, че в момента на самолета се намират трима пътника и част от екипажа. Все още се изяснява името на похитителя. В името на сигурността ще дадат повече информация след приключване на случая. Случаят не може да бъде тълкуван като въздушно пиратство, каза г-н Зинон.

13:40ч. – На борда на самолета все още има трима пътника и екипажът на самолета. На летището повече от час е и бившата съпруга на похитителя, Марина. Двойката има четири деца, две момчета и две момичета. В момента писмото, което искал похитителя да й предаде, се превежда, съобщи говорител на полицията.

Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви, че случаят не може да бъде определен като въздушно пиратство. Запитан дали наистина има замесена жена, добави с усмивка, “винаги има замесена една жена”.

От Египет изпращат самолет, който да прибере свалените пътници от похитения самолет, които ще пътуват за Кайро. Египетските власти съобщават, че все още не са получили исканията на похитителя.

13:30ч. – Летище Ларнака все още е затворено и полети от и за Ларнака се пренасочват към летище Пафос.

13:20ч. – Похитителят на египетския самолет е поискал освобождаване на жени затворници в Египет и политическо убежище в Кипър, което все още не е официално потвърдено.

50 пътника от отвлечения египетски самолет, който се приземи тази сутрин на летище Ларнака бяха освободени от терористите, качени на автобус и изтеглени от пистата. Между тях има 8 британци и 10 американци. Сред освободените пътници са двама митрополити от Кайро и двама гръцки граждани. Няма данни за българи на самолета.

В 11:20 са освободени още пасажери.

В момента кацналият принудително самолет се намира на пистата до плажа Макензи и районът е отцепен от полицията.

Какво се случи тази сутрин?

В 8,30 контролната кула на летище Ларнака дава информация за кацнал на летището отвлечен самолет от Египет, изпълняващ вътрешен полет от Александрия за Кайро, който бе приземен в 8,50 на летище Ларнака.

Става въпрос за пътнически самолет А-320 на авиокомпания “Египт Ер”, Пилотът на самолета е бил заплашен от пътник на борда, че ако не приземи самолета в Кипър, той ще взриви колан с експлозиви.

От летището в Александрия са съобщили преди минути обаче за 81 пътника. Изказват предположение за поне един въоръжен терорист на борда на самолета.

Летището беше затворено от съображения за сигурност.  Министърът на правосъдието свика извънредно съвещание и създадоха кризисен център за преговори с похитителите.

Няколко самолета с пътници готови за излитане са блокирани на летището и пътниците и екипажите очакват да бъдат свалени.

Говорителят на правителството Никос Христодулидис съобщи, че в 10:10 президентът Анастасиадис е говорил с египетския си колега.

Кипърският външен министър също е в непрекъсната връзка с египетския външен министър.

Също като в приказките, история с добър край!

А ние ще коментираме със „Светът е полудял”!

В рамките на два часа на летище Ларнака в Кипър бе проведена адекватна акция по спасяване на пътниците, ангажирани бяха десетки служби и хора, пълна бъркотия в графика на полетите, връзка на високо ниво между държавните мъже  на Кипър и Египет…

Една история с добър край! Нека я приемем като тренинг на всички служби за действие в подобна ситуация. С пожеланието да не се повтаря.

Да живее Любовта!

3 коментара

  1. За пореден път този сайт е неадекватен и не осведомява с точна информация, а си интерпретира както си иска! Освен всичко друго, сте и неграмотни! Срамота! После не се чудете защо никой не ви чете…

    • И каква е точната информация според вас, Нора? През целия ден актуализирахме информацията според развитието й. Кажете вие какво знаете за случая, може да сме пропуснали нещо.

      • не им обръщайте внимание!!!Статията Ви е достатъчно изчерпателна и информативна….просто г-жата по-горе е решила да каже нещо “умно”.Продължавайте все така 🙂

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*