Все повече молби за убежище в Кипър

Докато заявленията на бежанците търсещи убежище са намалели с 54% в ЕС през изминалата година, то Кипър отбеляза ръст от 43%, каза вътрешният министър Константинос Петридес.

Въпреки територията си, островът одобри 57% от заявленията, което е значително по-висок процент от средния за ЕС. Към днешна дата Кипър е предоставил статут на около 7500 души – 1 065 получават статут на бежанец и над 6 500 получават субсидиарна закрила (хуманитарен статут).

Преобладаващото мнозинство е от Сирия. Около 2300 молби за убежище все още са висящи. Между септември 2014 г. и октомври 2017 в Кипър са пристигнали около 1400 души търсещи убежище, като по голямата част от тях идват през окупираните територии.

Петридис каза, че броят на бежанците може да изглежда нисък в сравнение с тези в по-големите държави, но за малка страна с малко население броят им е значителен. Според официални данни от Евростат, Кипър се нарежда на четвърто място по броя на молбите за убежище пропорционално на населението му.

Що се отнася до ресурсите, до края на 2015 г. Кипър е получил 65 млн. евро за проекти, свързани с миграцията, бежанците и управлението на външните граници на острова.

Европейските ресурси ще бъдат увеличени с 25% или 82 млн. евро за периода 2014-2020 г.

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*