Внимание: Код „Жълто” в Кипър

Днес е най-горещият ден!

За днес властите предупреждават, че ще бъде най-горещият ден на годината, като температурите ще стигнат 42 градуса по Целзий на сянка.

Алармирането за код „Жълто” има за цел да уведоми всички, които са изложени на риск поради тяхното местоположение, като крайбрежните зони са изключени от предупреждението за опасни температури за здравето.

jegaВ понеделник температурите се очаква да достигнат 36 °С в източното крайбрежие, 35 °С в южното крайбрежие и 33°С по западните и северните брегове.

В планинските райони температурите се очаква да достигнат 32 °С, като там има възможност и за кратки превалявания.

Горещата вълна се очаква да продължи и във вторник, а в сряда се очаква температурите да спаднат до 39°С.

Температурите в този момент са малко по-високи от характерните за сезона с около 5 градуса, но нивата на влажност са по-ниски.

Призовават се гражданите да избягват излишни пътувания, да пият много вода, да избягват консумацията на алкохол, препоръчват се леки ястия, а болните и възрастните хора трябва да останат вкъщи

Службите по инспекция на труда предупредиха работодателите и самоосигуряващите се лица да вземат предпазни мерки поради високите температури и да се избегне прекомерното стоене на открито, както и да се въздържат от извършване на тежка работа в неохладени помещения.

Що се отнася до консумацията на енергия, капацитетът на произведената електроенергия е в състояние да отговори на нарасналото търсене в резултат на използването на климатици и други охлаждащи устройства.

Отделът за горското стопанство също така предупреди, че високите температури пораждат повишен риск от опасност от пожари и увериха, че всички служби са готови да реагират в случай на сигнали за пожар в горите.

код жълтоОбщина Никозия обяви, че центровете с климатици  в столицата ще бъде отворени между 7.30 и 18:00.

Центърът, който се намира на улица „Никифорос Фокас” 40 ще предложи студени напитки в климатизирани стаи за следващите няколко дни.

За повече информация се обадете на 22 877 850.

Ако видите дим или огън в горските зони обадете се незабавно на 1407 или 112.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*