Вече е ясен съставът на новото ни правителство

ГЕРБ представи проектокабинета “Борисов” 3, който ще бъде гласуван от парламента утре.

Петима бивши министри запазват постовете си в новия кабинет на Б.Борисов.

Ето какъв е съставът на новия кабинет:

Министър-председател за трети път в политическата си кариера ще е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Под него ще има четирима вицепремиери.

Заместник на Борисов отново ще бъде Томислав Дончев. На този етап изглежда Дончев ще е без портфейл. В предишното правителство на ГЕРБ той отговаряше за еврофондовете.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов става зам.премиер, като ресорите му ще бъдат икономическата и демографската политика.

Колегата му от ВМРО Красимир Каракачанов ще бъде едновременно зам. министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.

Предишният министър на правосъдието на ГЕРБ Екатерина Захариева става зам.премиер по правосъдната реформа и министър на външните работи.

На нейно място съдебен министър става Цецка Цачева. Неуспешната кандидатура за президент на ГЕРБ получава пост в правителството, след като не успя да влезе в настоящия парламент като депутат.

Министър на финансите ще бъде Владислав Горанов, който заемаше този пост и в предишното правителство на Борисов. Освен него начело на ведомствата си се връщат транспортният шеф Ивайло Московски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев.

Министърът на регионалното развитие в предишното правителство на ГЕРБ Лиляна Павлова става министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Нейното място в регионалното ведомство ще бъде заето от заместника й Николай Нанков.

Началник на МВР ще стане Валентин Радев, който е бивш зам.министър на отбраната.

Икономиката ще се поеме от Емил Караниколов, досегашен изпълнителен директор на Агенцията по приватизация, предложен от патриотите.

Коалиционните партньори са излъчили и новия министър на труда и социалната политика Бисер Петков, този на околната среда и водите Нено Димов, както и този на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Порожанов е бивш директор на фонд “Земеделие”.

Министър на културата няма да бъде Вежди Рашидов, а Боил Банов – досегашен зам.министър при Рашидов и в служебното правителство.

Министър на образованието и науката ще бъде Красимир Георгиев Вълчев, бивш главен секретар във ведомството

Министър на здравеопазването ще бъде шефът на ВМА проф. Николай Петров.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*