Вероятност още да паднат цените на бензина в Република Кипър

Законопроект, който предвижда намаляване на цените на горивата с пет цента, се очаква да бъде представен в парламента от Diko преди Коледа, като се увеличи намалението на продажната цена на горивата от ноември.

Цената на 95-октановия бензин е намаляла през ноември с 0.072 евро на литър в сравнение с предходния месец, като средната цена е била 1.247 евро на литър.

Цената на дизела също спадна с 0,048 евро на литър в сравнение с октомври, като продаваше за 1,332 евро на литър.

От ноември намаляването на цените на двата вида гориво спести общо 132 628 евро, съобщи Асоциацията на потребителите в понеделник.

Намаление на цените се наблюдава и в петрола за отопление през ноември, което е намаляло с 25 евро на хиляда литра в сравнение с октомври, тъй като средната му цена на 1 ноември е била 979 евро на хиляда литра, но цената му пада до 954 евро до края на месеца.

Въпреки намаляването на цените за ноември, цените все още са много по-високи от януари тази година, когато средната стойност на отоплителното масло е 825 евро на хиляда литра.

Асоциацията изтъкна големия брой жители на републиката, които пътуват на север, за да купуват гориво, като отбелязва, че между януари и октомври тази година са закупени от север 12,538,017 литра бензин и 14,075,756 литра дизел.

Бензиностанциите в Република Кипър регистрираха загуби от 1 463 758 евро, което също доведе до загуба на приходи за държавата (чрез данъци и ДДС) в размер на 19 168 330 евро, добави Асоциацията.

Цените се очаква да паднат с още пет цента, ако парламентът одобри законопроект за намаляване на данъка върху потреблението на гориво, предложен от DIKO миналия месец.

Законопроектът, част от по-обширен социален пакет, съгласуван от президента ДIKO Николас Пападопулос с правителството и управляващата ДИСИ, понастоящем се разглежда от финансовото министерство и се очаква да бъде в парламента за гласуване през декември.

Договореният социален пакет се очаква да струва около 100 млн. евро и включва увеличение от 50 евро на ниските пенсии, намаляване на данъка върху горивата и субсидирането на горивото за отопление на хора, живеещи в по-високите райони.

Финансовият министър Харис Георгиадес, който взе участие в среща през ноември с Пападопулос, лидера на ДИСИ Аверьоф Неофиту и министърът на труда Зета Емилианиду във вторник, заяви, че не е съгласен с намаляването на данъка върху горивата.

Георгиадес каза, че смята, че намаляването на данъка върху лихвите по депозитите ще бъде по-добър ход.

До края на месеца ще знаем дали ще имаме още по-евтин бензин или всеки ден хиляди ще прескачат до окупираните територии, за да заредят по-евтино гориво. А също, дали парламентът ще одобри предложените социални мерки, насочени към пенсионерите с малки пенсии и семействата с ниски доходи.

Средната класа във Франция направи малка революция на “жълтите жилетки” по повод поскъпването не само на бензина, а и на живота в страната. Същото се случва в България и в други страни на ЕС.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*