Великден, празник на празниците!

Идва Великден! Нашето меню за празничната трапеза

1Идва Великден! Празникът на празниците за всички православни християни, който прославя прехода към вечността. И всеки християнин, във всяка точка на земното кълбо започва подготовка за най-красивия пролетен празник.

А подготовката – то се знае – основно почистване на дома, празнична украса, пазаруване, подаръци за децата, разменят се рецепти, прави се празничното меню и т.н. Истинската магия е точно в тази предварителна подготовка. Всяка домакиня се вълнува – ще станат ли козунаците, ще бъде ли крехко агнешкото, яйцата ще грейнат ли в най-ярките багри или в последния момент ще се тича за готови боядисани от супермаркета… и още много.

За пореден път ще опитам да представя едно празнично меню и да дам няколко идеи за тези, които имат смелостта да опитат нещо ново и да зарадват близките си. Със сигурност вие си знаете старите изпитани рецепти. И винаги има резервен вариант, ако козунакът не бухне, в българските магазини отново ще има дъхави нашенски козунаци. Преди ден научих, че в Българският магазин „Заря” в Ларнака ще има топли козунаци собствено производство. Собственичката Светла Борисова сподели, че ще имат автентичен български вкус, аромат и плънка.

И така мили дами, смело, със списъка в ръка започнете по-раничко, че Великден вече чука на вратите ни. За да донесе радост, настроение, християнско опрощение и да събере роднини, деца и приятели на масата.

 Нашето Великденско меню

Фаршировани яйца с цедено кисело мляко 

10 бр. твърдо сварени яйца
фаршировани яйца3-4 бр. моркови
400 г цедено кисело мляко
няколко стръка магданоз и копър
зехтин
черен пипер, сол

Яйцата се разделят на половинки, изваждат се жълтъците и се разбъркват с настърганите моркови, малко зехтин, сол и черен пипер. Белтъците се пълнят с тази смес и отгоре им се слага по 1 с.л. от цеденото мляко, по желание подправено със сол и счукан чесън. Поръсват се с нарязани на дребно магданоз и копър и се сервират върху салата от зелен лук.

 

палачинкова тортаВеликденска салата

6 палачинки
2 домата
1 малка краставица
1 скилидка чесън
2 пушени пилешки бутчета
300 гр.катък /извара с изцедено кисело мляко добре разбъркани/
250 гр.кисело мляко леко поизцедено
1 с.л. горчица
черен пипер
зеленчуци за гарниране

Нарежете пилешкото месо и го смесете с киселото мляко и горчицата.Подправете с черен пипер.  Нарежете краставицата и доматите на тънки кръгчета. Подправете 2/3 от катъка с чесъна. Останалият катък ползвайте за да намажете тортата отстрани и отгоре.
В кръгла чиния поставете една палачинка. Намажете я с пилешката смес. Отгоре поставете друга палачинка и я намажете с катъка. Върху него наредете кръгчета домати и краставици. В същата последователност наредете и намажете останалите палачинки. Намажете тортата отстрани и отгоре с катък и я оформете. Украсете тортата по ваш вкус с различни свежи зеленчуци и сварени яйца.

 

Великденска салата със спанак

1 бр. маруля
салата със спанак100 г спанак
1 връзка репички
1 връзка пресен лук
5-6 стръка магданоз
За соса:
100-120 г сирене
2 бр. печени чушки
6-8 с.л. олио
2 с.л. оцет
черен пипер

Марулята и спанака се измиват, подсушават се и се нарязват на ивички. Слагат се в купа. Останалите зеленчуци се режат на по-едро и се добавят към салатата. Посолява се на вкус и се разбърква. Печените чушки за соса се счукват в хаванче с олиото, добавя се сиренето и се мачка до консистенция на пастет. Подправя се с оцета и черния пипер. Непосредствено преди сервирането се излива върху салатата.

 

агнешка супаПразнична агнешка супа

1 кг нетлъсто агнешко месо
70 г масло
1 връзка зелен лук
4-5 с.л. ориз
по 1 връзка спанак, лапад и магданоз
1 с.л. брашно
1 бр. яйце
1 ч.ч. кисело мляко
сол, черен пипер

Месото се нарязва на хапки. Нарязаният на ситно лук се задушава в маслото. Прибавя се месото и то също се задушава. Посолява се и се посипва с черен пипер. Залива се с 8 ч.ч. гореща вода. Когато супата заври, се добавя оризът. Силата на огъня се намалява и се оставя да къкри още 30 минути. Тогава се добавят лападът, спанакът и магданоза, нарязани на ситно. Супата се оставя да ври още 10 минути, след което се застройва с кисело мляко, 1 с.л. брашно и 1 бр. яйце.

 

Козунак на конци  козунак на конци

1 кг брашно

6 бр. яйца

200 г масло или 1:1 масло и олио

200 г захар

1 кубче мая

250 мл прясно мляко

настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция

1 с.л. ром

бадеми за украса

1/3 ч.ч. стафиди

щипка сол

1 бр. Белтък

Брашното се пресява в дълбока съдина. С миксер се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. В затопленото мляко се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.
В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване и да не залепва за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак – на конци. Измесеното тесто се слага в по-голям съд на топло, за да втаса. Оформят се плитките козунак и изчаквате отново да втасат. Може да добавите отгоре нарязани бадеми или лешници, като предварително намажете с разбит белтък.

Майсторлъкът е в печенето. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.

Пухкав козунак             пухкав козунак

  • 5 бр. яйца
  • 1 ч.л. сол
  • 40 г мая (1 кубче)
  • 250 г захар
  • 250 мл мляко
  • 60 г масло или 60 мл олио или зехтин
  • кората на един лимон
  • 2 ванилии
  • 1 кг брашно (може да поеме малко повече)
  • захар за поръсване
  • 1 бр. жълтък за намазване

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Разбиват се яйцата, захарта, млякото, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и разтопеното масло. Разтваря се маята в млякото и заедно с брашното се добавя към останалите продукти. Омесва се тестото – трябва да се меси много, ако имате машина за хляб омесете го вътре, оставя се да втаса поне час и половина. Правят се фитили и се оплитат на плитки, като се оформят 2 козунака. Слагат се във форми или тави, мажат се с жълтък, разбит с малко мляко и се поръсват със захар. Оставят се да втасат добре, да удвоят обема си и се пекат във фурната на 180 С.

козунак в хладилникаКозунак в хладилника

4 бр. яйца

3 ч.ч. захар

1 ч.ч. олио

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.ч. прясно мляко

1 бр. мая

1/2 ч.л. сода за хляб

кората на един лимон

брашно колкото поеме, приблизително около 1,200 кг

За пълнежа:

2 с.л. какао, 4-5 с.л. захар, нарязани ядки, сушени плодове по избор

Замесвате тестото от посочените продукти. След като сте готови, намазвате средно голям плик и в него поставяте тестото. Затваряте плика така, че вътре да има достатъчно въздух. Пространството е необходимо, защото тестото ще увеличи обема си 2 пъти – ще втаса. След това поставяте плика с тестото в хладилника, но не в камерата. Оставяте го да пренощува на студено.
На следващия ден с намазнени ръце го премесвате. Оставяте го да втаса. Премесвате малко отново с намазнени ръце, оформяте в желания вид тестото (по желание поставяте и пълнеж) и печете. От посочените продукти стават два средно големи козунака.
Това е рецепта за козунак, за умни жени и добри домакини. Замесвате тестото в събота и печете сутринта в неделя на Великден.

Агнешка плешка във фолио агнешка плешка във фолио

  • 500 г агнешки дреболии
  • 1 бр. агнешка плешка
  • 3 връзки зелен лук
  • 1 ч.ч. ориз
  • сол, червен пипер
  • черен пипер
  • джоджен
  • 1 връзка магданоз
  • 150 мл олио
  • 125 г масло

Дреболиите се сваряват и се нарязват на дребно. Задушава се в олио зеления лук, добавя се ориза и дреболиите, сол, налива се 2 ч.ч. бульон. След като набъбне ориза се прибавят подправките. Измитата агнешка плешка, с отворен джоб се осолява отвътре. Пълни се с готовата плънка и се зашива с конец. Поставя се в тава и се намазва с разтопеното масло и червен пипер. Налива се 300 мл от бульона и се покрива с фолио. Пече се на 180 С за около 3 часа.

 agneshoЛимоново-чесново агнешко месо

1.5 кг обезкостен агнешки бут (около 2.5 кг с кост)

2 с.л. зехтин

2 с.л. зехитн

За маринатата:

3 с.л. зехтин

1 с.л. едро смлян черен пипер

3 скилидки чесън, тънко нарязани

3 клончета мащерка или 1/2 с.л. суха

150 мл сок от лимон

кора от 3 бр. лимони (тънко обелени с белачка за картофи)

За сервиране:

1 глава чесън

2 с.л. зехтин

Обезкостеното месо се обвързва с връв, подходяща за печене. Продуктите за маринатата се смесват. Месото се слага в маринатата и се съхранява в хладилника 1-2 дни.
Фурната се загрява до 150 С. Месото се подсушава и се запържва в зехтин от всички страни. Посолява се и се поставя в тава. Пече се малко под средната част във фурната около 1 час. Оставете месото да почине около 10 минути, обвито с алуминиево фолио. Махат се връзките.
Чесънът, без да се бели, изпържва се на средна температура в зехтина. Месото се нарязва на тънки филийки върху, които се полива чеснов зехтин и изпърженият чесън.

 

Великденски сладки със стафиди сладки със стафиди

  • 100 г стафиди
  • сока и кората на 1 лимон
  • около 1 кг брашно
  • 2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • щипка сол
  • 30 г орехи
  • ванилия

Стафидите се напръскват с лимонов сок. От останалите продукти и 1 ч.ч. вода се замесва тесто и се прибавят стафидите. Разточва се на кора с дебелина 1 см. С формички се изрязват сладки, нареждат се в намаслена тава и се пекат около 30 минути до зачервяване.

Можете да украсите по желание или да поръситес пудра захар.

 

торта гарашЛесна торта Гараш

250 г краве масло или маргарин

1 и 1/2 ч. ч. пудра захар
2 с. л. брашно
6 яйца
2 ванилии
3 с.л. какао
2 и 1/2 ч. ч. счукани орехи
150 г шоколад за глазиране

Маслото се разбива със захарта. Прибавят се жълтъците, ароматите и какаото.
От сместа се отделя 1 ч. ч. за крем.
Към останалата се прибавят брашното, белтъците, разбити отделно на сняг, и орехите. Изпича се на блат в загрята до 150 C фурна.
Като изстине, се разрязва на две и се намазва с крема отвътре и отвън.

Шоколадът се разтапя на водна баня и тортата се глазира с него.
Украсява се по желание.

Весел и вкусен Великден от екипа на “Българският Вестник” в Кипър!

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*