Великден, празник на празниците!

Велики четвъртък – митове и традиции за деня

 

Според Библията на Велики четвъртък Исус Христос е бил заловен в Гетсиманската градина по време на молитва. На този ден традиционно се боядисват великденските яйца.

The Last Supper Restored, Leonardo Da VinicВ нощта срещу Велики четвъртък се е състояла Тайната вечеря, на която Христос предсказва смъртта си пред 12-те апостоли и казва, че един от тях ще го предаде.

След като се разделя със своите последователи, Христос отива в Гетсиманската градина, която се намира в западната част на Елеонския хълм, за да се помоли.

По време на молитвата му идва един от неговите апостоли – Юда, който го целува по една буза, с което показва на скрилите се римски войници, че това е Месията.

От тогава целувката на Юда е символ на предателството.

На Велики четвъртък Исус е арестуван, а Пилат Понтийски потвърждава смъртната му присъда, която Йосиф Кайафа произнася, след което Пилат символично си измива ръцете.

В четвъртия ден от Страстната седмица по традиция се боядисват великденските яйца, като първото задължителни pomazvane-s-cherveno-yaytzeтрябва да е червено. С червеното яйце се рисува кръст върху челата на децата, а след това и върху останалите членове от семейството.

ikonaПървото яйце се пази до иконата на Богородица в дома до следващия Великден, за да носи здраве, щастие и късмет. Старото се счупва, за да се види каква ще е годината до следващия Великден. Ако е бяло – успешна година, ако е потъмняло и мирише лошо – пазете се от болести и коварни приятели.

Според българските обичай първото яйце трябва да се боядиса от най-възрастната жена, като в миналото хората са използвали различни билки, ядки и треви, за да направят яйцата си шарени.

Яйцата, които ще се боядисат, трябва да бъдат в нечетен брой.

Мария Магдалена при императораСпоред легендата боядисването на яйца е навлязло в християнството, когато Мария Магдалена е посетила римския император и му е подарила червено яйце, символизиращо Христовата кръв.

На Велики четвъртък свещениците във всички православни храмове изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

В четвъртия ден от седмицата преди Великден започва замесването на традиционните обредни 2-kozunaci2великденски хлябове – козунаците. Именно на този ден се подновява квасът и започва замесването на тестото.

 

 

Великденски поверия

В нощта срещу Великден донесете вода от кладенец или налейте директно от крана в кухнята. С тази вода поръсете стаята и особено внимателно – детската стая. По този начин се прогонват греховете, лошите мисли и злините.

bunnyДете, което се е родило през Страстната седмица и особено ако е родено на Великден, ще е късметлия във всяко начинание и няма да се оплаква от липса на добро здраве.

Младите жени, които все още не са получили предложение за брак, трябва да кажат няколко минути преди настъпването на Великден следните думи: Възкресение Христово! Изпрати ми мъж, който да ме направи щастлива!

Смята се, че на Великден са верни всички любовни поверия. Ако си ударите лакътя някъде, бившият ви любим все още не може да ви забрави и ще направи всичко, за да ви върне.

Ако в чинията ви с храна падне насекомо, ще ви се обади стар приятел за среща, която ще промени много неща във вашия живот. Ако ви сърби долната устна, очаквайте нова любов.

Смята се, че в нощта срещу Великден не трябва да се вдига никакъв шум. В противен случай това ще привлече всички зли и негативни енергии към дома ви.

kozunak-ne-kozunachen-keks-za-velikdenЦели четиридесет дни след Великден православните християни се поздравяват помежду си с поздрава „Христос Воскресе!”, а отговорът е „Воистину Воскресе!”

Самият Великден се празнува цели седем дни, тоест цялата седмица и затова тя се нарича Светла Великденска Седмица. Всеки ден носи светло име: светъл понеделник, светъл вторник…

Дори да не обичате даден човек, ако точно на Великден ви помоли за услуга или ваш стар приятел, с когото сте скарани, се опита да ви иска прошка, загърбете предразсъдъците и бъдете добри християни.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*