Ватикана изрази подкрепата си в усилията на Кипър за мир и обединение

Архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар на Светия престол по отношенията с държавите бе на посещение в Кипър за среща с външния министър Йоанис Касулидис. Той сподели, че Ватикана подкрепя изцяло усилията за мир и обединение на острова.

Архиепископ Галахър заяви, че вече е бил свидетел на великия дух на сътрудничество и толерантност, който съществува между различните култури на обществото тук. Той отбеляза също, че папа Франциск винаги насърчава и дава възможност на хората да се изправят пред проблемите  и да работят заедно за намиране на решения. Според представителя на Ватикана има много възможности за сътрудничество между Светия престол и католическата църква като цяло, и Кипър, сега и в бъдеще.

Касулидис каза, че бяха обсъдени въпросите, свързани със защитата на правата на човека и правата на малцинствата, особено християнските малцинства в Близкия изток.

Двете страни обсъдиха миграцията и необходимостта от зачитане на човешките права на тези, принудени да бягат от военните действия. „Като истински християни ние трябва да покажем по-състрадателно и хуманно отношение при справянето с тези въпроси“, каза Касулидис.

Двамата обсъдиха събитията в Ливан, Сирия, Ирак, както и съдбата на християните в Мосул.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*