Български възпитаник в изборите за нов Парламент

Да го подкрепим!

Фанис Христодулу е активен политически функционер от партията АКЕЛ от 35 години, завършил е в България, един от основателите на кипърското дружество и Кипъро-Българско дружество „Приятелство” в Ларнака, които подкрепя многократно през годините.

Кандидатира се за Парламента на РКипър за първи път. Вярва, че с влизането му в Парламента ще може да отстоява по-пълно интересите на обикновените хора, страдащи от социалната несправедливост и непрекъснато обедняване, да отстоява правота им на работа, социални права, нормални доходи и достоен живот и старини.

Да го подкрепим!

Fanis Xrist.“Вярвам, че моето присъствие в новия Парламент ще бъде от полза на всички, които в последните години се борят за оцеляването си и за достоен живот, на какъвто всеки човек има право”, казва той.

Българите от район Ларнака, Атиену, Ормидия с кипърско гражданство и имащи право да гласуват в парламентарните избори на 22 май, могат да го подкрепят. Така и нашият глас може да бъде чут.

Фанис Христодулу е роден 1953 г. в с.Ормидия, община Ларнака в многодетно работническо семейство.

1977-та година завършва във Варна ИМТ, а след това продължава образованието си АОНСУ.

Предпочита образование в България, а не в друга соцстрана заради гостоприемността на родината ни и толерантното отношение към чуждестранните студенти. Първо избира специалност „Туризъм”, учи във Варна, защото в тези година туризма в България е пример за много източноевропейски страни. След като завършва ИМТ, решава да се занимава с политически науки и следващите пет години продължава в АОНСУ.

През 1975 г. във Варна се запознава с Емилия Петрова от Русе и през 1979 г. създават семейство. От брака си имат две дъщери, и двете родени в България. Полина завършва право в Солун и работи като адвокат в голяма фирма, а Жужи – Медицинска академия в България и вече е дипломиран лекар. Работи като пластичен хирург в болница Макариос в Никозия. И двете говорят прекрасно български език и са български граждани. В дома им повече се чува българска, отколкото кипърска реч.

Връщайки се в Кипър веднага започва работа в ПП АКЕЛ. Отговаря за идеологическите въпроси в района, следват и други постове – организационен секретар, окръжен секретар за 15 години в Ларнака, централен организационен секретар, три години първи секретар на Никозия, Секретар на ЦК, а сега е член на ЦРК на АКЕЛ. В момента работи като нещатен служител на доброволни начала помага на по-младите си колеги.

Много българи в района го познават, помагал е в изключително трудни ситуации. За тези първи години казва:

„Първите години когато българи започнаха да идват в Кипър беше трудно – тежка работа, нарушаваха масово правата на работниците, работеха много часове, не им плащаха както трябва. Налагаше се често да помагам. Най-често ме търсеха за неизплатени заплати и задържани паспорти. Където можехме, помагахме. В тези години изградих скъпи приятелства, които останаха и до днес, независимо, че някои от тези българи вече са в родината си.”

За членството на Кипър в ЕС казва:

Влязохме в ЕС с надеждата, че ще ни помогнат за разрешаване на кипърския въпрос, обединението на острова. Но виждаме, че ЕС имат по-големи политически интереси с Турция, отколкото с Гърция и Кипър. И този „специалитет“ е дело на трите големи икономически и финансови фактора в Европа, т. нар. „Тройка“, която ще продължи да наблюдава развитието на процесите в страната ни през следващите три години.”

Днес Фанис Христодулу казва:

България е втората ни родина, така я чувстваме стотиците, които получихме добро образование там и реализация в родината ни.

Сигурно и българите, които живеят добре тук, така чувстват страната ни. Пожелавам на българите в Кипър достоен живот тук, да си помагат, да се уважават помежду си, да са единни и да запазят добри спомени от родината ми.

Целите на АКЕЛ в новия Парламент

От новоизбрания Парламент се очаква да вземе решения за облекчаване на социалното неравенство, за възпрепятстване на засилващото се обедняване на населението и съсипването на средната класа, възникнали в резултат на изпълнението на Меморандума.

Едно засилено присъствие на АКЕЛ в Парламента ще се бори по-резултатно с икономическата политика на Правителството, което не само не анулира заробващите условия на Меморандума, но и се превръща в Правителство, водещо една още по-твърда неолиберална политика.

“Вярвам, че моето присъствие в новия Парламент ще бъде от полза на всички, които в последните години се борят за оцеляването си и за достоен живот, на какъвто всеки човек има право.”

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*