България след втория тур: Кои са победителите

ГЕРБ спечели в Пловдив, Враца и Перник, отстъпва на Реформаторския блок в Плевен и Добрич, докато БСП не печели в нито един областен град

Жителите на 14 областни центъра определиха градоначалниците си във втория тур на местния вот. Интерес към балотажа в страната обаче в бил сравнително слаб. Избирателната активност към 17 ч. достигна 33,47%, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК).

В Пловдив кандидатът на ГЕРБ и досегашен кмет Иван Тотев печели с 50,73% пред кандидата на Патриотичния фронт Славчо Атанасов – 49,27%, според данните при обработени 100% протоколи.

В Плевен втория тур печели кандидатът на РБ, който се явява на изборите от коалиция „Плевен може – Плевен побеждава“, Георг Спартански с 52,99% от гласовете срещу 47,01% за кандидата на ГЕРБ Димитър Стойков, според резултатите от обработени всички протоколи в ОИК.

На кметския стол в Хасково сяда кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов, който е събрал 73,13% от гласовете на втория тур, по данните на 100% обработени протоколи в ОИК. Втори остава досегашният кмет и кандидат за пети поред мандат Георги Иванов, събрал 26,87% от гласовете.

Кандидатът за кмет на ГЕРБ в Шумен Любомир Христов печели с 63,96%, срещу 36,04% за кандидата на БСП Иван Иванов, по данни от всички обработени протоколи.

Във Видин кандидатът за кмет на ГЕРБ Огнян Ценков печели с 55,06% срещу 44,94% за кандидата на Коалиция „Единни за промяна“ Росица Кирова, сочат данните от 100% обработени протоколи в ОИК.

Тодор Попов печели за трети пореден път изборите за кмет на община Пазарджик, според окончателните данни от протоколите на секционните комисии. За досегашния кмет са гласували 58,98% от участвалите във вота. Кандидатът на ГЕРБ Найден Шопов е подкрепен на втория тур от 41,02% от избирателите.

На балотажа за кметския пост в Добрич кандидатът на Реформаторския блок Йордан Йорданов печели с 50,61%% от гласовете, съобщиха от Общинската избирателна комисия след обработката на протоколите от всички секционни избирателни комисии. Досегашният кмет Детелина Николова, която се състезаваше за четвърти мандат с бюлетината на ГЕРБ, печели 49,39% подкрепа.

Дарин Димитров от ГЕРБ печели убедително кметския пост в Търговище. За Димитров са гласували 17 028 души или 69,18% от имащите право на глас. За опонента му от ДПС – Емине Якубова – 7 585 души или 30,82%, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Христалина Халачева след окончателната обработка на протоколите от балотажа.

Кандидатът на ГЕРБ в Силистра д-р Юлиян Найденов печели с 58,59%, при 100%обработени секционни протокола. Александър Сабанов от МК „Гражданско единство“ получава 41,41%.

Д-р Валентин Василев от ГЕРБ е новият кмет на община Разград, показват обработените протоколи на всички секционни избирателни комисии. В негова подкрепа са гласували 9330 души или 57,82% от избирателите. Опонентът му, досегашният кмет Денчо Бояджиев, който се яви на изборите като независим, подкрепен от БСП, получи доверието на 6805 жители на общината или 42,18% от гласоподавателите.

След втория тур на местните избори ДПС загуби в Исперих за пръв път от 25 години насам. ДПС губи и в община Кубрат, където кандидатът на коалиция „Време за промяна“ Бюрхан Мюзелифов печели с 65,38%, а кандидатът на ДПС Гюнан Халил събира 34,62% от гласовете.

Кандидатът на ГЕРБ Калин Каменов печели изборите за кмет на община Враца с 52,96%, сочат данните от окончателното преброяване на протоколите. Той се яви на балотаж срещу досегашния кмет на общината Николай Иванов, който получава 47,04% от гласовете.

Кандидатът на ГЕРБ Корнелия Маринова печели втория тур на изборите за кмет на Ловеч с 51,74%, показва данните от обработването на всички СИК протоколи. Кандидатът на БСП Минчо Казанджиев остава втори с 48,26% от гласовете.

Кандидатът на ГЕРБ в Перник Вяра Церовска води с 62,31% при обработени 80,85% протоколи в ОИК. Ерик Рангелов от БСП има 37,69%, според окончателните данни от протоколите на секционните комисии. В община Перник правото си на глас днес са упражнили 39,82% от избирателите.

БСП губи и в община Сливен, където на кметския стол сяда кандидатът на ГЕРБ Стефан Николов Радев 53,90%. Кольо Милев от левицата събира 46,10% от гласовете на гласувалите на втория тур.

Досегашният кмет на община Гърмен Минка Капитанова от „Движение за просперитет и сигурност на община Гърмен“ запазва поста си с подкрепата на 58,24% от избирателите, докато опонентът ѝ – кандидатът на ДПС Ахмед Башев, има 41,76% на балотажа, сочат окончателните резултати.

Източник: ЦИК    

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*