България сезира ЕК за нов гръцки закон

 

България внесе жалба в ЕК във връзка с нов гръцки закон, приет в рамките на борбата на Атина срещу данъчните измами, предаде Euractiv. София предупреди, че новият закон застрашава търговията между двете балкански страни.

gr parlamentВ писмо до европейския комисар Пиер Московиси българският финансов министър Владислав Горанов възрази срещу въвеждането в Гърция на 26-процентен данък върху транзакциите към компании в Кипър, Ирландия и България. И трите страни имат ниски корпоративни данъци. Горанов определи мярката като дискриминационна и непропорционална.
Целта на Гърция е да се бори с износа на печалба към България, където данъчното облагане е по-ниско. Затова Атина ще задържа 26% (колкото е корпоративният данък в страната) превантивно за всички контрагенти и ще ги отблокира едва когато се докаже, че целта им не е избягване на данъчното плащане.
В писмото на българския министър се посочва, че така по презумпция се приема, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от данъчно облагане.
Около 14 000 гръцки компании извършват операции с България.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*