Българите в Кипър отбелязаха Йордановден

За шести пореден път на Йордановден в Кипър се проведе Богоявленска литургия на българки език с традиционното хвърляне на кръста във водите на Средиземно море. По традиция, церемонията се състоя в църквата „Света Троица“ («Αγια Τριαδα») на плажа в Паралимни.

Въпреки лошото време, българи от околността и други градове се събраха отново, за да почетат празника. Малката църква беше изпълнена с богомолци, които присъстваха на водосвета и получиха благословията на българския свещеник в Паралимни, отец Станислав Симеонов.

След водосвета насъбралото се множество излезе на брега, където беше хвърлен кръста. Десет смелчаци скочиха във водите на морето, но пръв да светия кръст достигна Марин Калабалъков. Той е на 38 години, роден в Приморско, живее и работи в Паралимни от 10 години. Тук е със съпругата си и двете си деца. Победителят получи от отец Станислав ръчно изработена икона и малка парична награда.

Най-малкият участник от миналата година, който е на 10 години, се включи в надпреварата и днес. За пореден път за кръста скочи и осмокласникът от българското училище «Народни будители» в Паралиммни Йордан Костурков, който е и именник днес.

Честит празник на всички именници!

Живка Милова

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*