Българите в Кипър дадоха своя вот в националния референдум за дистанционно електронно гласуване

Преди два часа гласуването в седемте секции в Кипър приключи. Точно в 19:00 часа изборните комисии затвориха секциите и отчетоха резултатите.

DSC_0240В днешния ден 555 българи от Република Кипър дойдоха до изборните секции и заявиха своето мнение относно възможността за електронно и дистанционно гласуване в предстоящо произвеждане на избори и референдуми в родината ни. От тях 514 (петстотин и четиринадесет) човека гласуваха с „ДА“, 38 (тридесет и осем) българи с „НЕ“, а недействителните бюлетини са само три.

В изборна секция Никозия 1 гласуваха 84, в т.ч. 75 с „ДА“, 8 с „НЕ“ и 1 недействителен глас;

В изборна секция Никозия 2 гласуваха 59, в т.ч. 58 с „ДА“ и 1 недействителен глас;

В изборна секция в Ларнака гласуваха 56, в т.ч. 51 с „ДА“, 5 с „НЕ“;

В изборна секция Паралимни гласуваха 61, в т.ч. 55 с „ДА“, 6 с „НЕ“;

В изборна секция в Лимасол гласуваха 119, в т.ч. 109 с „ДА“, 9 с „НЕ“ и 1 недействителен глас;

В изборната секция   в Пафос гласуваха 94, в т.ч. 89 с „ДА“, 5 с „НЕ“ и

В изборната секция в Полис Хрисохус гласуваха 82 българи, в т.ч. 77 с „ДА“ и 5 с „НЕ“.

Изказваме благодарност към посолството на РБългария в Кипър и посланик Христо Георгиев за перфектната организация.

Благодарим и на членовете на секционните комисии, които отделиха два дни от времето си, за да могат и този път българите в Кипър да упражнят правото си на глас.

DSC_0242В обедните часове член на СИК от Пафос заяви: „Идват да гласуват предимно хора на възраст над 40-45 години. Тъжно е, че младите хора не проявяват никакъв интерес към референдума и възможностите, които при успех, ще даде на българите в чужбина. Повечето от тях не свързват по никакъв начин живота си с България, някои – родени тук, други са дошли от малки на острова и са напълно интегрирани, те дори не мислят като българи“. А Даниела Събева добави – „Гласуват тези, които са живели в България! Тези, които имат спомени, тези, които някой ден ще се върнат“.

От тук нататък какво? Какво следва в зависимост от резултата от референдума?

Сценариите са три:

Първи сценарий „Задължителен резултат“

Гласуват над 3 500 585 (*) избиратели и повече от половината от тях гласуват с „Да“. Тогава предложението да се въведе дистанционно гласуване по електронен път се счита за прието. Парламентът е задължен да измени съществуващите закони, за да го приложи на практика.

Втори сценарий „Препоръчителен резултат“

Гласуват между 1 377 179 (**) и 3 500 585 избиратели и повече от половината гласуват с „Да“. Тогава предложението се внася в парламента, който го разглежда и гласува решение, дали да приеме предложението или не.

Трети сценарий „Необвързващ резултат“

Гласуват под 1 377 179 избиратели. Парламентът не е задължен да вземе отношение, независимо от резултата.

Въпреки многото дебати за този референдум, опитите от много политически партии да бъде спряно допитването до народа, откритото му саботиране днес от СИК в някои населени места, мисля, че темата „Дистанционно гласуване по електронен път“ ще влезе в Парламента, който ще реши да приеме или не предложението.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*