Бъдни вечер и Коледа в дома на адвокатката Весела Йоану

Семейството ми, по стара традиция празнува Бъдни Вечер. Моята баба ни научи да почитаме предстоящото раждане на Младенеца с празнична софра, спретната на пода, а не на празничната маса. Защото Богородичка е раждала на пода в онзи обор. По този начин, ни учеше баба да се снишаваме както тревичката – „Богородица е могла, значи трябва да можете и вие”, казваше ни често…   И до днес, когато подготвям нечетния брой ястия, които трябва да приготвя за празничната вечеря на Бъдни Вечер, следвам рецептите на баба – постен боб с чесън, постни сърми с кисело зеле, постна питка, замесена само с вода, в която се слага късметче за здраве, ошав, цели орехи. Задължително окадявам дома, паля свещичка за здравето на дома и хората в него и най-възрастният от семейството преди пристъпване към вечерята произнася Отче Наш.

В семейството ми разчупихме малко тази традиция, като последователно ролята на четящия Отче Наш се падаше и върху децата. От тях се изискваше да прочетат Отче Наш със сърцата си, а не просто да изговорят молитвата и да се свършва.

Празнуването на Бъдни Вечер и в Кипър си остана чисто семеен празник, специално на моето семейство – съпругът ми и децата. Християните в Кипър по английски обичай празнуват Коледа. Християните в Ливан също празнуват Бъдни Вечер, беше ми приятно да го установя при посещение в Бейрут.

Та след скромната софра на Бъдни Вечер децата ми с възторг очакват Коледа- Χριστούγεννα. Сега вече настъпва техният празник.

Рождество Христово за всички деца са подаръците под елхата. Рано сутринта , още по пижами, несресани и неумити, изтичват до елхата. И тук раждането на Богочовека –Христос, като че ли отстъпва по значимост пред подаръците на Дядо Коледа. След изминалите години се радвам, че последователно отбелязвахме всяка Бъдни Вечер, но и си давам сметка, че Коледните подаръци имат по-голяма стойност в детските очи. Естествено ми става мъчно при тази равносметка, но се надявам там някъде, дълбоко в сърцата на моите деца, да съм насадила поне колкото житно семе, любов. И с цялото си сърце се надявам тази любов да надделее над дребния материализъм, наложен в ежедневието ни.

Коледа празнуваме при баба Ревека. Кипърската ни баба – магьосница в кулинарното изкуство, и в нейното царство – страната на Всичко вкусно!

sas semeistvoto na Koleda

И да се опитам да предам някои от свидно пазените й рецепти, (които ако поискаш да си запишеш, ще си спести някоя важна подробност и така няма да се получи очакваният краен резултат), няма да успея с моите средни готварски умения. Затова оставям на вашето въображение да си представите пълнежа на коледната пуйка, агнешките ребърца, ролцата с пълнеж от бекон и сушени сини сливи и вкусните ”нискокалорични” салати с майонеза.

И накрая, за “спадане” на обяда, разбира се супа αυγολέμονη- по същество супата е бульон от сварено пиле с ориз, застроена с яйца и лимон, пилето се сервира отделно.

Така след пищния обяд на Коледа, следва парче Christmascake, направен от баба Ревека седмица преди Коледа, за да “узрее”, украсен с бяла глазура и коледни фигурки .Разбира се, никой няма физически реално място за този триумф на Коледните сладкиши, но пък е точно каквото трябва на другата сутрин след пиршеството !

Коледа в Кипър! Добре, че Нова Година е след седмица, че иначе никой няма да удостои с внимание руската ми салата и пържоли.

Честито Рождество Христово на всички читатели на Българския Вестник в Кипър ! Нека пребъде здраве, щастие и Божията благодат в дните ви!

Да бъде Любовта водач по пътя ви и Божия Агнец ваш закрилник !

***

Ето и нашите предложения за коледната трапеза, сред които ще откриете и някои от вкусотиите, приготвяни от Веси и нейната свекърва за празника в дома им.

Салата с броколи

(подходяща е и като гарнитура)

Продукти: 500 гр броколи,1 с.л. зехтин, 1 червена чушка, 100 гр маслини без костилки, 2 с.л. яблков оцет

Приготвяне: Броколито се измива и разделя на розички. Поставя се в съд за варене на пара за кратко, около 2 мин от завирането на водата. След което се отцежда. Към броколито се добавя ситно нарязаната червена чушка и маслини. Овкусява се с ябълков оцет и зехтин и се поднася.

***

Коледно предястие

Продукти:

8 парчета тънко нарязана шунка

200 г бяло пилешко месо

150 г майонеза

черен пипер

сол

Приготвяне:

Пилешкото месо се нарязва на ситно и се запържва до златисто. Когато месото изстине, се добавят майонезата, черният пипер и сол на вкус. От получената смес се поставя в единия край на шунката и се завива на руло. Може да се поднесат декорирани с маслини и листа зелена салата.

***

Пълнена пуйка с кестени (

Продукти: 1 голяма пуйка, масло, бекон

За плънката: 250 гр. пюре от кестени, 50 гр. масло, едро нарязани вътрешности от пуйката – сърце и черен дроб, 250 гр. едро нарязани гъби, 1  глава ситно нарязан лук, 1 стрък целина, 3 с.л. сметана, 50 гр. сухи или пресни хлебни трохи, сол и черен пипер

Приготвяне: Пуйката се измива, отстраняват и се вътрешностите, намазва се с  масло и се покрива с ленти бекон. Плънката се подготвя по следният начин – в тиган се разтапя маслото, добавя се лука, пуешките дреболии и гъбите и се задушават в продължение на 5 минути. Сместа се изсипва в купа и към нея се добавят другите съставки. Разбърква се добре и се пълни пуйката. За да не изтече пълнежа по време на печенето, пуйката може да се зашие или да се забоде със шиш. Пече се в предварително загрята фурна на 160 С – около 45 до 50 минути за килограм месо. След като кожата започне да покафенява можете да я покриете с парче фолио, което трябва да махнете 20 мин. преди края на времето за готвене.

***

Шоколадова баклава

Продукти:

1 пакет фини кори, 1 1/2 чаши нарязани орехи(запечени предварително), 1 1/2 чаши подсладен кокос(запечен), 1-1 1/2 пакетче масло – разтопено, 2 чаши мед, 1/2 чаша вода, 1/2 чаша захар, 1/2 чаша какао на прах, 3 ч.л. екстракт ванилия

Приготвяне:

Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете добре правоъгълна тавичка с масло.
Разтопете пакетчето масло. Корите извадете на стайна температура, ако са били в хладилника. Вземайте по две от корите, мажете с разтопено масло и ги подреждайте в приготвената тавичка. Щом наредите 4 кори, поръсете с орехите и кокоса, покрийте с още 2 намазнени кори, поръсете с орехи+кокос и продължете така, докато се изчерпат продуктите. Най-горната кора намажете обилно с масло (или излейте останалото количество разтопено масло отгоре).
Нарежете суровата баклава на ромбове с остър нож и пъхнете в загрятата фурна за около 45 минути, или докато баклавата се зачерви приятно.
За сиропа: сложете меда, водата, захарта, какаото и ванилията в тенджерка и оставете сместа да заври. След това намалете котлона на най-ниска степен.
Щом извадите баклавата от фурната, залейте с част от сиропа (така че да се напои равномерно). Оставете баклавата в покой около половин час, след което залейте и с останалия сироп. Оставете да попие много добре, преди да поднесете.

***

Лесна празнична торта

Продукти:

200гр.шоколад, 1бр.ванилия, 125мл олио, 2бр.яйца, 85гр.какао, 350гр.пудра захар, 225гр.брашно ,1.5ч.л.бакпулвер,1.5ч.л.сода бикарбонат, 250млкраве прясно мляко, 200млсметана течна, 250млвода.

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и намажете две тавички от по 20-22 см с олио.

В дълбока купа смесете всички съставки, без врялата вода, и разбъркайте с дървена лъжица или миксер. Добавете врялата вода на тънка струйка и бъркайте, докато се получи доста течна смес.Разпределете сместа в тавичките.Блатовете се пекат около 25-35 минути, докато забучена дървена клечка в средата или за суха.Готовите блатове оставяме да се охладят и през това време приготвяме ганаша. В касерола затопляме сметаната и шоколада на ниска температура, докато се разтопи последният. Махаме от котлона и бием, докато се сгъсти. Може да добавите малко масло, ако сметаната не е маслена.

 

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*