Британците започнаха да евакуират своите от Египет

Вчера започна евакуацията на хиляди британски граждани, които са блокирани в Египет, след спирането на полетите заради катастрофата на руски самолет в Синай, катастрофата, за която се смята, че се дължи на терористичен акт.

Цялата операция се извършва с междинно кацане на летищата на в Кипър. Поради обслужването на голям брой самолети, обработката на полетите от Шарм ел-Шейх чувствително закъснява

Около 2000 британски туристи се върнаха късно вчера в тяхната страна, с което броят на евакуираните британци достигна 3500 в рамките на 48 часа. Повече от 20 хиляди британци са били на почивка в този момент в египетския курорт Шарм ел-Шейх, предаде Асошиейтед прес.

Снощи девет самолета, превозващи 1945 пътника са кацнали във Великобритания на летищата в Манчестър, Бристол и Лутон и Гетуик в Лондон.

Предвид ограничения брой на самолетите за Великобритания, повечето туристически агенции съветват своите клиенти да увеличат престоя си хотела си, заяви снощи представител на британското правителство.

Лондон иска всички британски туристи да се завърнат от Шарм ел Шейх за десет дни.

В петък при засилени мерки за безопасност започна плавно възобновяване на директните полети от Египет за Великобритания, които бяха спрени в сряда.

Британският премиер Дейвид Камерън обясни, че се отнасят много сериозно към инцидента с руския самолет, след като на базата на информация от разузнавателните служби се затвърждава мнението за терористичен  акт – поставено взривно устройство на борда на руския самолет, който буквално се разпадна във въздуха, без нито един оцелял.

Започнаха полетите и на самолети от Египет до Русия

Първият полет с руски пътници на борда от Египет кацна късно снощи на летище Пулково в Санкт Петербург.

Вчера руските власти са изпратили три самолета до Египет за евакуиране на руски граждани, които са блокирани в страната.

От офисите на руските туристически агенции заявиха, че днес общо 624 руски пътника ще бъдат върнати от Египет в три самолета. Полетите от Египет до Санкт Петербург ще продължат до края на ноември.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*