Британския министър на отбраната Майкъл Фалън в Кипър

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Michael Fallon.

Днес се състоя първото по рода си официално посещение на британския министър на отбраната Майкъл Фалън. Той проведе отделни срещи с Христофорос Фокаидес и президента Никос Анастасиадис. В изказване след срещата с Фокаидес, Фалън заяви, че миналогодишната военна програма за сътрудничество между британските и кипърски военни сили е била много успешна.

“Когато възникнат извънредни ситуации, ще разчитаме един на друг“, заяви британският министър. „Миналото лято ние изпратихме 84 Sqn хеликоптери при пожарите на Тродос, заедно се борим срещу нелегалната миграция и контрабандата с хора и в много други случаи действаме рамо до рамо“.

bazi„Аз съм тук, във важен момент за Кипър, в разгара на преговорите за намиране на решение на дългогодишния кипърския въпрос. Като гарант, Великобритания ще направи каквото е необходимо, за да осигури разрешаване на въпроса.“ „Предложението на Великобритания да отстъпи почти половината от териториите на суверенните бази на обединен Кипър все още е в сила“, каза министърът на отбраната.

Фалън благодари на Кипър за неговата „централна роля“ в борбата срещу ISIS – „злото на нашето време“. Британски самолети, излитащи от Кипър са провели над 1200 удара в Ирак и Сирия през последните две години.

Първото по рода си официално посещение на британския министър на отбраната в Кипър показва големия напредък в отношенията на двете страни в областта на сигурността и отбраната, каза от своя страна Христофорос Фокаидес. „Това сътрудничество вече дава плодове, не само на нашите две страни, но също така и стабилност, мир и сигурност на целия регион“, заяви министърът на отбраната на Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*