Британските бази отричат да изхвърлят азбестови отпадъци в Кипър

Британските бази отрекоха съобщенията в медиите, че изхвърлят азбестови отпадъци в Кипър.

Съобщението е реакция на обширна статия във в. „Филелефтерос“, който позовавайки се на източници, пише, че правителството е дало разрешение на базите да заравят азбестови отпадъци в мината в Амиандос, от където минералът се извлича.

Според потвърдени източници на всекидневника, споразумението е постигнато с правителството за изхвърляне на 50 контейнера, пълни с азбест от SBA. „Изглежда, че разрешението е дадено от Геоложкия департамент, който е определил цената от 16 евро на куб.м. на материалите, които ще бъдат транспортирани в мината.

Стандартната практика на базите е да превозват контейнерите с азбестови отпадъци в Обединеното кралство. Базите произвеждат от 70 до 90 контейнери на азбестови отпадъци всяка година.

“Разходите за управление, плащани от тях днес са твърде високи и поради тази причина те са избрали за обезвреждане на отпадъците на азбест в Кипър“ се казва още в статията. Земеделският министър Никос Куялис заяви пред вестника, че не е знаел за това споразумение.

Азбестът е бил широко използван в цял свят за строителство на сгради и днес се счита като изключително опасен за човешкото здраве, както и честата практика за отстраняването му от стари сгради.

Говорителят Шон Тъли на британските бази отрича появилата се информация.

„Ние изследвахме възможността за изхвърляне на азбестови отпадъци в Кипър. Въпреки това, след обсъждане с Министерството на околната среда решихме да продължим да превозваме всички наши азбестови отпадъци в Англия“, каза той. Част от тях са от старите казарми, които постепенно са разрушени.

В изявление, публикувано по-късно през деня, Геоложкият департамент потвърди, че британските бази са направили запитване относно възможността за заравяне на азбестови отпадъци в мината Амиантос.

Първоначалната заявка е направена на 2 септември 2015 г. След това, отделът търси съвет от министерството на външните работи „поради потенциалните политически измерения на въпроса“.

Външното министерство отговаря, че няма политически проблеми и съветва, че заявката на британските бази да се разглежда като технически въпрос.

Геоложкият департамент отнасят въпроса и до Техническия комитет, който се състои от Министерството на водите и горите, Министерството на околната среда, Министерството на здравеопазването, инспекцията по труда, отдела по градоустройство.

Геоложкият департамент отбелязва също, че изхвърлянето на азбест в мината Амиантос е било разрешено от кабинета на 26 ноември, 2009 г. Решението е за съответните азбестови отпадъци, генерирани през периода 2009-2019 г.

Следвайки споразумението Геоложкият департамент иска от британските бази допълнителна информация за общото количество отпадъци.

На 5 май 2016 г., базите са отговорили с прогноза за около 30 до 40 контейнери.

Департаментът иска впоследствие точни числа.

Към днешна дата, обаче, британските бази не са подали официално искане и информация за броя на контейнерите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*