Био къщите – хит в съвременното строителство

След бума на здравословното хранене, завръщането към екологично чисти продукти, към позабравени житни култури и консумация на сурова растителна храна, дойде ред и на екологичното строителство. Водещи фирми в бранша преоткриват естествените природни материали, използвани от дълбока древност в съчетание със съвременните технологии и издигат мечтания чисто природно съобразен дом.clay-04-768x768

Глина, слама, кал, камък, дърво, пясък и бамбук са съвременните модерни материали, които ни връщат към дюлгерските традиции от незапомнени времена. Резултатът е впечатляващ! Новите-стари био къщи са с модерен външен вид, постоянна температура и влажност, шумо и топлоизолирани, защитени от влага, плесен и алергени. Освен щадящи здравето, тези сгради са и изключително икономични в разхода на енергия за отопление и охлаждане.

3

Глината е използвана от векове поради своята пластичност, изолационни качества и значителен акумулационен ефект. Себестойността й е ниска, добива се лесно. Глината поема и изпуска влага, което я прави най-добрият естествен регулатор на влажността. При съвременните строителни методи най-често тя се използва суха, стрита на прах и „запечатана” в дървена конструкция. Глината, със своето тегло и маса, дава изключителна стабилност на градежа. Има и други методи за строеж на стените. Те могат да станат с правенето на плет от пръчки и лепенето по него на глина и слама, а може и с изпичането на тухлички от кирпич в калъпи, с които след това се гради. Подобни глинени къщи в причудливи форми тип Фред Флиндстон видях в югозападна България, в близост до село Гайтаниново, а също и край селата Ковачевица и Лещен.

Сламата се използва като строителен материал откакто човекът добива зърно. Тя е евтин и неизчерпаем ресурс с висока екологична стойност. Пресованата слама има много високи изолационни качества, които са без конкуренция, особено в комбинация с глина и дърво. За да се избегне пожаро-опасността на сламата, тя се „запечатва” между глината и външната мазилка. Сламата, както и дървото, и глината, позволяват на къщата да „диша”, което е главно предимство на екологичното строителство.

1

Тръстиката като естествен екологичен материал дава допълнителна стойност на изолацията. Стеблата на тръстиката са кухи и въздухът вътре е естествен изолатор. В комбинация с най-модерните замазки, произведени от естествени компоненти, тръстиката довежда до търсената стопроцентова изолационна стойност на строителството.

Дървото може би е най-старият и актуален и досега строителен материал. Никой не се съмнява в качеството на дървото – то диша и ни дава непосредственото усещане за природа.

Камъкът и стъклото се използват основно при довършителни или декоративни работи.

Въпреки че технологията за изграждане на къщи от кал, слама и кирпичени тухли датира далеч преди Средните векове, в някои държави сега тя преживява своя ренесанс. В Европа най-много към тази технология се връщат Англия, Франция, Германия и Холандия. Популяризира се все повече и в САЩ и Австралия. Тук можем с гордост да наредим и името на България, защото именно сламените къщи, изработени от сглобяеми конструкции в България, станаха хит в Швейцария, Лихтенщайн и Австрия. В зависимост от големината, типа на градежа и използваните материали, такъв дом може да струва много по-малко от стандартното бетонно строителство, но може да достигне и космическите 3 000 евро за квадратен метър. Семейство смелчаци от София вече са построили своя дом на бъдещето, като са използвали 450 бали слама.  Къщата на бъдещето има дървена конструкция с пълнеж от сламени бали, които осигуряват 45 см изолация. Разликата от класическата къща е, че стените са от бали /които обаче нямат носеща роля/, а себестойността на такъв строеж е 30 до 40 процента по-ниска от стандартната.

И така, да си вземем сбогом с бетона и да си пожелаем щастлив живот в новите умни дишащи къщи – екологични, икономични, здравословни. И да не забравяме, че къщата се превръща в уютен дом само когато й влеем и душа – обич, топлина и споделяне.

7

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*