Бизнес форум България-Кипър

Кипър предложи български фирми да участват в търсенето на газ в Източното Средиземноморие

Министърът на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Кипър Йоргос Лакотрипис предложи български фирми да инвестират в разкриване на находища на газ в Източното Средиземноморие.

Поканата беше отправена по време на бизнес форум България – Кипър, организиран от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

На срещата присъстваха президентът Росен Плевнелиев и неговият колега – президентът на Кипър Никос Анастасиадес.

бизнес форум България-КипърМинистър Лакотрипис определи три сектора в кипърската икономика, в които има възможности за инвестиции от България.

Първият е именно разкриването на находища на природен газ в Източното Средиземноморие.

„Има потенциал това да бъде алтернативен източник на газ не само за България, но и за Източна Европа, а страната ви би имала огромна роля при изграждането на газов коридор“, посочи Лакотрипис.

Вторият перспективен сектор е туризмът. „България трябва да бъде по-активна в промотирането на националния си туристически продукт в Кипър“, заяви министърът. По негови думи през изминалата година туристите в Кипър са се увеличили със сериозните 9%.

В същото време кипърското правителство е предприело план за диверсифициране на туристическия си продукт чрез редица инфраструктурни проекти. Някои от тях включват изграждането на ексклузивен казино курорт, голф игрища, увеселителни паркове, спа и уелнес центрове и яхтени пристанища.

Лакотрипис изрази увереност, че тези проекти предоставят възможности и за българските инвеститори. Той посочи и приоритетният за Кипър проект по изграждане на първия научно-технологичен парк в страната, за който се търси стратегически инвеститор.

„Имаме нужда не само от инвеститори в изпълнението на физическата инфраструктура, но и такива, които да развият предприемаческата среда и бизнес инкубационните процеси в страната“, завърши кипърският министър.

Българският зам.-министър на икономиката Любен Петров заяви, че приоритет в работата на ведомството е привличането на кипърски инвестиции във високотехнологични сектори като химическата и фармацевтичната промишленост и автомобилостроенето. “Това са сфери, в които страната ни има конкурентни предимства“, подчерта той.

Планът за икономическо развитие на страната ни поставя акцент върху насърчаването на производства, които създават висока добавена стойност. Именно такива представя България пред чуждестранните инвеститори, отбеляза зам.-министър Петров.

Като успешен проект за реализиране на иновационния ни потенциал и повишаване добавената стойност в българската икономика, той определи София Тех Парк.

В подкрепа на бизнеса са стартирали и първите процедури по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г., насочени към подобряване на производствения капацитет и внедряване на иновации в малките и средните предприятия, както и за разработване на иновации от стартиращи фирми.

За насърчаване на бизнес активността и създаване на благоприятни условия за неговото развитие, по думите на Петров, екипът на Министерство на икономиката и Национална компания „Индустриални зони“ работят с българските общини за създаване на регионални бизнес паркове.

„Провеждаме активна политика и за подобряване на връзката между образованието и бизнеса, която вярваме е основополагаща за постигането на растеж. Надявам се, че всички тези усилия ще допринесат за укрепване на сигурността, доверието и стабилността и за превръщане на България в надежден и стабилен партньор за инвестиции и бизнес“, допълни зам.-министърът.

Кипърските компании могат успешно да участват в търгове, проекти, концесии, учредяване на смесени фирми за производство, трансфер на ноу-хау или авторски права. Като перспективна възможност Петров очерта и съвместното излизане на български и кипърски компании на трети пазари в областта на строителството и инфраструктурата, където има неизползван потенциал.

От 2014 г. се наблюдава възстановяване на положителния ръст в стокообмена между България и Кипър като тази тенденция се запазва и през 2015 г.

През 2014 г. стокообменът между двете страни достига 134.573 млн. евро.

Данните за периода януари – септември 2015 г., сравнени със същия период на 2014 г., разкриват ръст на стокообмена от 70,5%, увеличение от 48,9% във вноса от Кипър и нарастване с 76,8% на износа от България.

За периода януари – септември 2015 г. Кипър е на 25-то място в износа ни с дял 0,7 и на 46-то място във вноса с дял 0,4% от общия ни внос.

Кипър заема и шесто място по вложени инвестиции у нас, като техният размер надвишава 2 млрд. евро. за периода 1996 – 2014 г.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*