Бензинът в Кипър поскъпна

Потребителите оставени на милостта на вносителите на горива

Кипърското сдружение в защита на правата на потребителите каза, че гражданите са оставени на милостта на вносителите на гориво, след като за две седмици цените на горивата се качиха от средно 1,15 до 1,20 евро за литър на Безоловен 95. Безоловен 98 сега е на цена 1,264 евро, дизела – 1,214 евро, и керосин – 0,807 евро.

Увеличенията идват след като цената на суровия петрол е нараснала през декември. Ръководител на асоциация на потребителите заяви, че проблемът е двустранен: продължаващата липса на прозрачност по отношение на точните дати, когато вносителите правят покупки на гориво като и състоянието на техните запаси. От друга страна вносителите купуват рафинирани продукти, а не суров петрол.

Другият основен проблем е липсата на здравословна конкуренция, като 90 на сто от бензиностанциите на острова имат ексклузивни договори с определена компания. „Съществува вертикално споразумение, и в резултат  потребителите не разполагат с възможност за избор“, каза Ръководител на асоциация на потребителите. А вертикално споразумение е термин, използван в конкурентното право да се обозначи споразуменията между фирмите на различни нива от веригата на доставки.

Междувременно, потребителите са двойно натоварени, плащат 19 на сто ДДС и 49 цента на литър данък върху потреблението на гориво.

В изявление, социалистите от ЕДЕК призовават правителството да се намеси и да защити потребителите.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*