Бежанците в Кипър разказват…

В кабинета на Върховния комисар на ООН за бежанците (UNHCR) в Кипър обявиха, че започват поредица от разкази за търсещите убежище, живеещи на острова, за да хвърлят светлина върху ежедневните проблеми, пред които са изправени.

Чрез тази поредица от истории, които трябва да се публикуват редовно в уебсайта на UNHCR – агенцията за човешки права има за цел да помогне на хората да разберат какво е да бъдеш търсещ убежище в Кипър.

бежанциВ Кипър има 3088 лица, търсещи убежище, които чакат решение на техните молби за международна закрила от края на миналата година. От тях 307 са настанени в приемния център Кофину, 112 непридружени и разделени деца, търсещи убежище, са настанени в специални приемни центрове в Никозия, Ларнака и Лимасол. Останалите кандидати за убежище живеят самостоятелно. Някои са наети, докато други – много малко – получават социално подпомагане от държавата, но не и по схемата за гарантирани минимални доходи.

Само около 20% от лицата, търсещи убежище, които живеят извън приемни центрове, получават държавно социално подпомагане, което се предоставя предимно чрез ваучери и се раздава само малка сума парични средства за комунални услуги и други разходи. Докато GMI за едно лице е 760 евро месечно за надбавки, наем и други разходи, търсещият убежище получава 320 евро месечно. По принцип социалното подпомагане, предлагано на търсещите убежище, е значително под прага на риска от бедност, който според статистическата служба на Република Кипър през 2015 г. възлизаше на 690 евро на човек на месец.

Историите – на гръцки и на английски – могат да бъдат намерени на Facebook: Unhcr Cyprus и на http://www.unhcr.org.cy/

 

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*