Бежанците вече не избягват Кипър

Не може да се каже със сигурност, че новите групи бежанци от Сирия са в резултат на закриването на балканските пътища в Северна Европа, но страната трябва да бъде подготвена за възможността да пристигат повече бежанци, споделиха от емиграционните служби.

След пристигането на 55 сирийци през буферната зона Лимнитис в Като Пиргос, това е третият подобен случай в района за един месец.

Разликата между тези последни пристигания с другите от последните две години, е, че Кипър е действителната им дестинация, защото те са имали връзки на острова. Те или са работили тук в миналото, или имат семейство, което е тук и тяхната цел е Кипър.

бежанци АкротириВ предишните случаи, сирийски бежанци са пристигнали в Кипър по погрешка. През септември 2014 г., повече от 330 сирийски бежанци бяха спасени край бреговете на Кипър в лодката, която е трябвало да ги пренесе контрабандно в Италия. Някои от тях бяха толкова объркани, че са в Кипър, а не е в Италия, че не искаха да напуснат лодката. Много от тях нямаха интерес да останат в Кипър.

Кипър сякаш остана имунизиран към бежанците, които се опитаха с лодки да се доберат до Гърция, въпреки че Кипър е много по-близо до Сирия.

Кипър е остров и не предлага на бежанците пряк и лесен достъп до континенталната част на Европа и богатството на северните страни. Също така Кипър не е част от Шенгенското пространство.

За да напусне Кипър, обаче, един емигрант, бежанец се нуждае от документи за пътуване. За един човек, бягащ от войната без документи, да бъде в Кипър се равнява на пребиваване в Кипър. Но е трудно да се вземе убежище и статут.

Според Дорос Поликарпоу, ръководител от отдела по правата на  мигрантите, това, че веднъж дошли, бежанците си остават заклещени в Кипър, вече не е вярно.

Споразумението между ЕС и Турция е направило Гърция и Италия далеч по-малко привлекателни, тъй като бежанците вече се страхуват да не бъдат изпратен обратно в Турция. Също така, сподели той, 80% от пристигналите бежанци от миналата година отидоха в други страни.

„Това може да накара повече бежанци да пристигат на острова, но е преувеличено да се говори за хиляди по бреговете на Турция, които чакат да пристигнат в Като Пиргос“.

Повече от 2100 души са поискали убежище в Кипър през 2015 г., а досега, повече от 1100 за 2016г.

Единадесет на сто от тези, им е даден статут на бежанец, което означава, че те имат право да доведат семействата си ако пожелаят. На други 59 на сто са били предоставени субсидиарна закрила, и съгласно законодателството на Кипър, те нямат право да доведат семействата си.

„Властите и държавата трябва да е готова да приеме бежанци, ако притокът им продължи и войната не бъде спряна“ продължи Дорос Поликарпоу.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*