„За Свети Методий, Глаголицата, Кирилицата и Българската азбука”

Това е заглавието на най-новия филм, посветен на Методий, излъчен в една от залите на Университета на Никозия тази седмица и представен от неговите създатели – Николай Акимов и Силвия Авдала – режисьори и проф. Здравко Попов, историк и експосланик в Чехия.

Лентата ни пренесе назад във времето, „ за да преосмислим наново от къде е възникнала българската азбука“, твърдят авторите.

Филмът е заснет в десет страни, в градове като Солун, Цариград, Загреб, Регенсбург, Нитра, Рим, Микулчице и др. – градове, свързани с живота на Св.Методий и неговите ученици. Лентата връща на дневен ред  въпроса за създаването на българската азбука.

С голямо съжаление отбелязвам неголемия интерес от страна на сънародниците ни и българските училища в навечерието на 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Но, както каза Ивайло Колев, „в залата са точните хора“.

Във филма режисьорите са заложили на версията на арх.Слави Дончев за произхода на българската азбука, който твърди, че българите, идвайки към нашите земи, вече са имали своя писменост (знаци, които имат смислова стойност). Донесените знаци от онези земи добавени към гръцката азбука образуват азбуката, на която пишем днес. Във версията на арх.Дончев, двамата братя написват глаголицата. Филмът  показва приноса на солунските братя за християнизирането и просвещението на голяма част от Европа. В него паралелно вървят интервюта с арх.Слави Дончев и животът на Св.Методий, в който участват непрофесионални актьори.

Според авторите на филма, култът към Св. Кирил и Методий идва от Изток, от славянството и огромното им желание е  т.нар.кирилица да бъде призната от света като българска азбука.

Докато си мислех колко малко хора за дошли за събитието, след края на филма се случи нещо невероятно. Колкото хора, двойно повече въпроси. Разрази се обширна дискусия, която се пренесе и във фоайето на университета на чаша вино. И няма да се изненадам ако все още има хора, които си припомнят лентата и се питат кои сме, откъде сме дошли и дали нашите предшественици от древността,  наистина са написали българската азбука.

Събитието е част от културния майски афиш в Кипър, посветено на българското европредседателство и организирано по идея на Живка Милова със съдействието на Българска културна асоциация „Атанас Шабанов“ и българското посолство в Кипър.

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.


*